Tort urodzinowy z kremem z masła orzechowego i kajmaku
Dziś mój blog ma urodzinki ;) Dokładnie rok temu zamieściłam na moim blogu pierwszy przepis, a była to granola. Nie mogę uwierzyć, że ten czas tak szybko mija... Nie wiedziałam, że blogowanie będzie sprawiało mi aż tyle radości i że z dnia na dzień będzie mnie tu odwiedzało coraz więcej osób. Zarówno gotowanie jak i fotografowanie jedzenia stało się moim wielkim hobby. Choć czasem brakuje mi czasu lub pomysłów oraz siły do gotowania, szybko to przemija i zawsze wracam do Was z nowymi przepisami.
Dziękuję zarówno stałym czytelnikom, którzy swoimi komentarzami sprawiają mi wiele radości, jak i tym, którzy tylko tu zaglądają w poszukiwaniu inspiracji. Dzięki Wam blogowanie, gotowanie oraz robienie zdjęć kulinarnych sprawia mi jeszcze więcej radości i z każdym dniem mam ochotę się bardziej rozwijać!
A teraz zapraszam z tej okazji na przepis na torcik :)
Składniki
Ilość: Tort o średnicy 27 cm
Biszkopt
- 7 jajek
- 220 g drobnego cukru
- 165 g mąki pszennej
- 65 g mąki ziemniaczanej
Krem z masła orzechowego i kajmaku
- 300 g masła orzechowego (użyłam domowego, gładkiego masła z tego przepisu)
- 350 g kajmaku
- 1 kg serka mascarpone
Ganache
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietany kremówki
Do nasączania
- 30 ml spirytusu
- 50 ml soku z porzeczek
- 70 ml wody
Dodatkowo
- 300 g dżemu kwaśnego (u mnie porzeczkowy)
- 8 pralinek Ferrero Rocher
- 4 biszkopty pokruszone
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka oddzielić od żółtek oraz ubić na sztywną pianę, a następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, ubijając masę mikserem po każdym dodaniu. Nadal ubijając, dodawać po kolei po jednym żółtku. Gdy już wszystkie znajdą się w środku, odłożyć mikser i przy pomocy drewnianej szpatułki dokładnie, ale delikatnie wmieszać w masę przesiane mąki.
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej brzegi pozostawić suche (nie smarować ich). Masę na biszkopt przelać do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170⁰C i piec przez około 35 - 40 minut. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości około 30 cm. Ma to zapobiec opadnięciu biszkoptu. Wystudzić ciasto w tortownicy, a następnie nożykiem oddzielić brzegi ciasta od formy. Przekroić go na 3 blaty.
Przy pomocy miksera wymieszać ze sobą masło orzechowe, serek mascarpone i kajmak. Jeśli masa będzie za mało słodka, możecie dodać więcej kajmaku.
W kubeczku wymieszać składniki potrzebne do nasączania biszkoptu.
Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć go połową mieszanki ze spirytusem. Następnie posmarować go połową dżemu i wyłożyć niecałą połową kremu. Zostawcie sobie trochę kremu do dekoracji brzegów i ewentualnie góry tortu. Krem przykryć drugim blatem biszkoptu, który ponownie nasączamy, na niego wykładamy pozostały dżem oraz równo rozkładamy krem z masła orzechowego i kajmaku. Całość przykrywamy trzecim blatem. Boki tortu wysmarować pozostałym kremem. I ozdobić wymieszaną ze sobą potartą czekoladą i pokruszonym biszkoptem.
W małym rondelku doprowadzić do wrzenia kremówkę, zdjąć ją z palnika i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Odczekać 2 minuty aż czekolada się rozpuści, a następnie wymieszać, tak aby powstała gładka czekoladowa polewa. Lekko przestudzonym ganache polać górę tortu. Na sam koniec można górę tortu udekorować pozostałym kremem i pralinkami Ferrero Rocher.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego ;)
Przepis na sam biszkopt pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com, jednak lekko go zmodyfikowałam, aby pasował do wielkości mojej tortownicy
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/20 tortu urodzinowego z kremem z masła orzechowego i kajmaku
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 358 kcal | 576 kcal |
Białko | 7,1 g | 11,4 g |
Tłuszcz | 23,4 g | 37,7 g |
Węglowodany | 29,2 g | 47 g |