Granola

Granola

Granola, czyli pyszny przysmak na początek dnia :). Można ją jeść z mlekiem, jogurtem lub owocami. Mi najbardziej smakuje z jogurtem lub wyjadana sama, prosto ze słoiczka, bez żadnych dodatków. Jest to zdrowsza alternatywa dla musli, które widujemy w każdym sklepie. Do przygotowania mojej granoli użyłam zdrowej, ekologicznej, suszonej moreli, która jest niesiarkowana, przez co ma brązowy kolor. Zapach, który unosi się w mieszkaniu podczas pieczenia granoli, jest nie do zastąpienia. Można ją przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętych słoiczkach, choć gwarantuję, że zniknie bardzo szybko.

Składniki

Ilość: ok. 1,5 litra granoli

  • 300 g płatków owsianych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g sezamu
  • 70 g suszonej moreli
  • 70 g kokosu
  • 150 g miodu (6 łyżek)

Granola 1 Granola 2

Przygotowanie

Orzechy włoskie i laskowe rozbić na mniejsze kawałki. Można to zrobić poprzez owinięcie orzechów w lniany ręcznik, a następnie uderzanie w niego kilka razy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa.

Wszystkie składniki poza suszoną żurawiną i morelą mieszamy tak, aby pokryły się miodem. Następnie wykładamy mieszankę na blachę i pieczemy w temperaturze 150⁰C , przez ok. 40 minut lub do czasu aż wszystkie składniki będą zrumienione. W trakcie pieczenia mieszać składniki co ok. 10 – 15 minut.

Po wyjęciu blachy, wystudzić granolę i dopiero wtedy wmieszać suszone żurawiny i morele.

Granola 3

Granola 4

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 łyżka

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 462 kcal 46 kcal
Białko 10,9 g 1,1 g
Tłuszcz 26,5 g 2,7 g
Węglowodany 43,8 g 4,4 g