Masło orzechowe na 3 sposoby

Masło orzechowe na 3 sposoby

To nie była miłość od pierwszego wejrzenia... Kilka lat temu zachęcona przez amerykańskie filmy i seriale, na których to co chwile ktoś wyjadał masło orzechowe, postanowiłam kupić i spróbować. Nie wiem czy wybrałam kiepskie jakościowo czy po prostu nie były to wtedy moje smaki, ale pamiętam, że totalnie nie przypadło mi ono do gustu. Sama nie wiem, czemu po latach postanowiłam je znowu skosztować, może dlatego, że moje gusta jedzeniowe dość często się zmieniają ;) Tym razem posmakowało mi na tyle, że postanowiłam spróbować przygotować masło orzechowe sama w domu. Teraz bardzo rzadko zdarza mi się kupować te sklepowe - jedynie jak dopadnie mnie smutek i muszę czymś się pocieszyć, a mam zbyt wielkiego lenia żeby stać w kuchni. Jednak to naprawdę trzeba mieć wielkiego lenia, bo jeśli mamy już uprażone orzeszki, to aby zrobić takie masło wystarczy tylko włączyć blender.

Nie ma to jednak jak domowe masło orzechowe, toteż podaję przepis na 3 jego wersje. Pierwsza to klasyczna, gładka wersja. Druga zawiera kawałki orzeszków i chyba lubię ją najbardziej. Trzecia natomiast jest całkiem inna i nawet waham się, czy nazywać ją masłem orzechowym, bo bardziej w smaku i konsystencji przypomina chałwę ;) Wszystkie wersje świetnie nadają się jako dodatek do owsianek, koktajli albo do wyjadania samych ze słoiczka. A dwie pierwsze wersje również do smarowania kanapek.

Gładkie masło orzechowe

Składniki

  • 200 g orzeszków ziemnych (prażonych lub nie)
  • sól do smaku

Przygotowanie

Zwykle w sklepach orzeszki są już prażone, chyba że kupimy w łupinkach, wtedy należy je obrać i uprażyć na suchej patelni, w trakcie mieszając. Możne też prażyć je w piekarniku w 170⁰C, przez około 5 - 10 minut, do momentu aż lekko zbrązowieją. W połowie czasu możesz je przemieszać.

Prażone fistaszki umieszczamy w misie blendera i miksujemy. Uważajcie, żeby nie przegrzać blendera. Jak zrobi się ciepły odłóżcie go na jakiś czas, żeby odpoczął. Orzeszki stopniowo będą zmieniać swoją konsystencję. Najpierw zrobią się suche i prawdopodobnie będą się przyklejać do ścianek, więc co kilka sekund trzeba je z nich ściągać nożem. Po czasie, gdy wydzieli się tłuszcz, konsystencja zrobi się bardzo gładka i jednolita - wtedy masło będzie gotowe. Na koniec należy jeszcze dosolić masło do smaku, chyba że kupiliśmy solone orzeszki. Cały proces, nie licząc przerw dla odpoczynku dla blendera, trwa około 10 - 12 minut.

Masło orzechowe z kawałkami orzechów

Składniki

  • 300 g orzeszków ziemnych (prażonych lub nie)
  • sól do smaku

Przygotowanie

Postępować tak samo jak w przepisie na gładkie masło orzechowe, jedynie z tą różnicą, że należy około 1/3 porcji orzeszków odłożyć na bok i lekko pokruszyć, np. tłuczkiem do mięsa. Gdy pozostałą część zmiksujemy już na gładkie masło, wystarczy wmieszać do niego pokruszone orzeszki.

Masło orzechowe na 3 sposoby 1 Masło orzechowe na 3 sposoby 2

Czekoladowe masło orzechowe

Składniki

  • 200 g niesolonych orzeszków ziemnych (prażonych lub nie)
  • 1 łyżeczka kakao gorzkiego
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • szczypta soli

Przygotowanie

Postępować tak samo jak w przepisie na gładkie masło orzechowe, jednakże gdy orzeszki będą już miały gładką konsystencję, dodać do nich kakao, miód oraz sól i ponownie lekko zmiksować blenderem. Po dodaniu kakao konsystencja masła zrobi się znacznie bardziej sucha. Można wtedy dodać trochę oleju lub pozostawić jak jest. Ja zostawiłam takie jak było i świetnie sprawdzało się jako dodatek do owsianki lub wyjadane samo ze słoiczka, jednak nie nadawało się na kanapki.

Smacznego :)

Masło orzechowe na 3 sposoby 3 Masło orzechowe na 3 sposoby 4

Wartość odżywcza

Dla masła orzechowego gładkiego i z kawałkami orzechów
1 porcja = 1 łyżeczka

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 623 kcal 94 kcal
Białko 23,7 g 3,5 g
Tłuszcz 49,7 g 7,5 g
Węglowodany 21,5 g 3,2 g

Dla czekoladowego masła orzechowego
1 porcja = 1 łyżeczka

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 595 kcal 89 kcal
Białko 21,8 g 3,3 g
Tłuszcz 44,8 g 6,7 g
Węglowodany 26 g 3,9 g