Zupa z botwinki
Dawno na blogu nie było żadnej zupy, co dziwne, bo u mnie w domu jada się je dość często. W tamtym roku dodałam przepis na sałatkę z botwinką, a w tym wiedziałam, że w końcu muszę podać chyba najbardziej popularny przepis z użyciem botwinki, czyli zupę z tego warzywa. Podałam ją z jajkiem i dodatkowo zabieliłam śmietaną. A Wy co zwykle przygotowujecie z botwinki?
Składniki
Ilość: ok. 7 porcji
- 3 pęczki botwinki
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 300 g obranych ziemniaków
- 3 l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka cytryny
- 1 łyżka octu
- ok. 1/3 pęczka pietruszki
- ok. 1/3 pęczka koperku
- 2 - 3 łyżki śmietany 12 %
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- Ugotowane na twardo jajka
Przygotowanie
Marchew, pietruszkę i buraczki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Umyte liście botwinki drobno pokroić.
Bulion zagotować i dodać do niego marchew, pietruszkę i buraczki. Gotować przez około 5 minut. Po tym czasie dodać posiekane liście botwinki, cukier, sól, pieprz i gotować zupę około 10 minut.
W międzyczasie obrane ziemniaki pokroić w kostkę i gotować około 10 minut, do miękkości.
Gdy już wyłączymy gaz, wmieszać w zupę cytrynę oraz ocet. Natomiast gdy zupa lekko przestygnie zabielić ją śmietaną. W tym celu należy dodać kilka łyżek zupy do śmietany, po dodaniu każdej mieszając, a następnie przelać śmietanę do garnka z zupą i wymieszać.
Pietruszkę i koperek drobno posiekać. Zupę rozlać na talerze, a na środek każdej porcji wykładać po jajku pokrojonym w ćwiartkę, porcji ugotowanych ziemniaków oraz dodatkowo obficie posypać zupę koperkiem i pietruszką.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/7 całości, bez jajka
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 38 kcal | 146 kcal |
Białko | 3,1 g | 11,6 g |
Tłuszcz | 1,4 g | 5,2 g |
Węglowodany | 3,4 g | 12,9 g |