
Tosty francuskie z sosem z kiwi
Dzisiaj poniedziałek, który prawdopodobnie jest najbardziej znienawidzonym dniem tygodnia. Nie ma się co dziwić, dzień wcześniej mamy w końcu najbardziej leniwy dzień, czyli niedzielę. Akurat w moim wypadku poniedziałek nie jest tym najcięższym dniem ale wiem, że dla wielu jest. Wiecie co mi poprawia humor kiedy nadchodzi ciężki dzień? Pyszne śniadanie! Najlepiej żeby było na słodko i niekoniecznie zawsze zdrowo. Jednym z takich śniadań są tosty francuskie. Jeśli na obiad, to na wytrawnie jak przykładowo te z tego przepisu. Jednak na śniadanie koniecznie muszą być z jakimś owocowym dodatkiem. Dzisiejsze tosty podałam z sosem z kiwi i dodatkowo bananem. A jakim śniadaniem Wy lubicie rozpoczynać tydzień?
Składniki
Ilość: 2 porcje
Tosty francuskie
- 4 kromki chleba (u mnie żytni razowy)
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- olej kokosowy lub inny do smażenia
Sos z kiwi
- 2 kiwi
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- opcjonalnie miód lub cukier
Dodatkowo
- inne owoce (np. banan)
Przygotowanie
W głębokim talerzu dokładnie roztrzepać ze sobą przy pomocy widelca jajka, mleko i cukier. Na patelni rozgrzać olej. Kromki chleba maczać z obu stron w masie jajecznej, a następnie przekładać na gorącą patelnię. Smażyć z obu stron aż się lekko zarumienią.
W misie blendera zmiksować ze sobą kiwi i jogurt. Jeśli chcecie, żeby sos był słodszy, można dodatkowo dodać miód lub cukier.
Tosty francuskie wykładać na talerze. Udekorować świeżymi owocami i podawać z przygotowanym sosem z kiwi.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 144 kcal | 380 kcal |
Białko | 5,5 g | 14,6 g |
Tłuszcz | 6,2 g | 16,3 g |
Węglowodany | 16,1 g | 42,5 g |