Sałatka z pieczoną dynią, serem feta, ogórkiem i kukurydzą
Chyba uzależniłam się od blogowania, bo mam wrażenie jakbym tu miesiąc nie pisała do Was, a to dopiero (albo aż!) tydzień minął ;) Trochę zabiegana ostatnio byłam i przez ten czas inni dla mnie gotowali. Czasem dobrze jest tak odpocząć od "kucharzenia", ale jednak nie mogłabym żyć bez tego na dłuższą metę. Za dużo radości mi daje wymyślanie, a następnie przygotowywanie obiadów.
Na wielu blogach i Instagramie obserwuję, że już zaczynają pojawiać się przepisy na pączki, w związku ze zbliżającym się Tłustym Czwartkiem... A u mnie przepis na sałatkę :D No cóż, trzeba się przygotować jakoś na tę czwartkową bombę kaloryczną! Wyróżniającym się składnikiem w tej sałatce jest pieczona dynia. Wypatrzyłam ją w sklepie, upiekłam i wtedy pomyślałam, że nie mam ochoty miksować jej na zupę, a zatem wylądowała w sałatce. Całość polałam jeszcze dressingiem o dość słodkim smaku, bo miałam tego dnia straszną ochotę na coś słodkiego. Polecam taką sałatkę zabrać do lunch box'a na uczelnię czy do pracy ;)
PS Jeśli macie ochotę zrobić faworki na Tłusty Czwartek, to zapraszam do przepisu sprzed roku.
Składniki
Ilość: ok. 5 porcji
- 1/2 dyni piżmowej
- 270 g sera feta
- 150 g miksu dowolnych sałat
- ok. 120 g rukoli
- 1 duży ogórek zielony
- 200 g odsączonej kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki pestek dyni
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 szczypty imbiru
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju sezamowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Połówkę dyni pokroić w kostkę (najpierw wydrążyć pestki). Posypać ją tymiankiem, imbirem, papryką wędzoną, solą i dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek był obtoczony w przyprawach. Wyłożyć ją na papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 20 minut, do miękkości. W trakcie można ją przemieszać. Następnie należy ją przestudzić.
Miks sałatek, rukolę oraz ogórka dokładnie umyć. Ogórka pokroić w kostkę lub na dowolny kształt. Ser feta drobno rozkruszyć albo pokroić w małą kostkę. Pestki dyni podprażyć kilka minut na suchej patelni, co jakiś czas mieszając i uważając, aby się nie spaliła.
W małej miseczce wymieszać olej sezamowy, miód (jeśli nie jest płynny to rozpuścić go w małym garnuszku) i doprawić je solą oraz pieprzem.
Teraz można wszystkie składniki wymieszać razem i skropić na końcu sosem lub ułożyć warstwowo tak jak ja to zrobiłam. Na samym dole miski wyłożyć miks sałat wymieszany z połową rukoli, a na górze układać obok siebie pieczoną dynię, kukurydzę, ogórka, pestki dyni, ser feta i pozostałą rukolę. Na końcu każdą porcję skropić dressingiem.
Smacznego :)