Sałatka z jajkami, szynką, rzodkiewką i winogronami

Sałatka z jajkami, szynką, rzodkiewką i winogronami

Za oknem słońce zwiastuje w końcu prawdziwą wiosnę, oby pogoda była coraz ładniejsza, żebyśmy w Święta Wielkanocne nie musieli lepić zająca ze śniegu ;)

Niedawno podałam Wam już jedną propozycję na świąteczny obiad i była to pieczeń z szynki. Tym razem coś lżejszego, bo zdarza się, że w Święta skosztuję tak dużo przeróżnych domowych ciast, że aż mam ochotę na zmianę zjeść coś lekkiego. Dla osób odczuwających to samo powstał przepis na tę wiosenną, kolorową sałatkę. Oczywiście świetnie sprawdzi się również na kolację. Najważniejsze w niej są bez wątpienia jajka, bo bez nich nie ma Świąt Wielkanocnych ;) Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki

Ilość: 3 porcje

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/3 sałaty masłowej
  • 2 duże garści roszponki
  • 150 g pomidorków cherry
  • 40 g kaparów
  • pęczek rzodkiewki
  • 300 g szynki wędzonej
  • 150 g winogrona zielonego
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sałatki z jajkami, szynką, rzodkiewką i winogronami

Przygotowanie

Warzywa umyć. Sałatę poszatkować i wymieszać z roszponką. Pomidorki i winogrona poprzekrawać na połówki i wmieszać do sałaty. Dodać kapary, rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki i posiekany szczypiorek. Wmieszać jeszcze szynkę pokrojoną w drobną kostkę oraz dressing, czyli wymieszaną oliwę z octem, przyprawioną solą i pieprzem. Sałatkę wyłożyć na talerze i każdą porcję przyozdobić jajkami poprzekrawanymi na 4 części.

Smacznego!

Sałatka z jajkami, szynką, rzodkiewką i winogronami 1Sałatka z jajkami, szynką, rzodkiewką i winogronami 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 95 kcal 365 kcal
Białko 7,5 g 28,9 g
Tłuszcz 5,5 g 21 g
Węglowodany 3,9 g 15,1 g