Sałatka z jajkami, szynką, rzodkiewką i winogronami
Za oknem słońce zwiastuje w końcu prawdziwą wiosnę, oby pogoda była coraz ładniejsza, żebyśmy w Święta Wielkanocne nie musieli lepić zająca ze śniegu ;)
Niedawno podałam Wam już jedną propozycję na świąteczny obiad i była to pieczeń z szynki. Tym razem coś lżejszego, bo zdarza się, że w Święta skosztuję tak dużo przeróżnych domowych ciast, że aż mam ochotę na zmianę zjeść coś lekkiego. Dla osób odczuwających to samo powstał przepis na tę wiosenną, kolorową sałatkę. Oczywiście świetnie sprawdzi się również na kolację. Najważniejsze w niej są bez wątpienia jajka, bo bez nich nie ma Świąt Wielkanocnych ;) Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki
Ilość: 3 porcje
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1/3 sałaty masłowej
- 2 duże garści roszponki
- 150 g pomidorków cherry
- 40 g kaparów
- pęczek rzodkiewki
- 300 g szynki wędzonej
- 150 g winogrona zielonego
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Warzywa umyć. Sałatę poszatkować i wymieszać z roszponką. Pomidorki i winogrona poprzekrawać na połówki i wmieszać do sałaty. Dodać kapary, rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki i posiekany szczypiorek. Wmieszać jeszcze szynkę pokrojoną w drobną kostkę oraz dressing, czyli wymieszaną oliwę z octem, przyprawioną solą i pieprzem. Sałatkę wyłożyć na talerze i każdą porcję przyozdobić jajkami poprzekrawanymi na 4 części.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 95 kcal | 365 kcal |
Białko | 7,5 g | 28,9 g |
Tłuszcz | 5,5 g | 21 g |
Węglowodany | 3,9 g | 15,1 g |