Pieczeń z szynki w ziołach z musem jabłkowym

Pieczeń z szynki w ziołach z musem jabłkowym

Już za tydzień Wielkanoc, więc przyszedł czas na dopracowanie ostatecznego menu. Może spodoba Wam się mój pomysł na świąteczny obiad. Proponuję pieczeń z szynki mocno doprawioną ziołami, zarówno suszonymi jak i świeżymi. Jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, za to smak nam to wynagrodzi. Dodatkowo do mięsa polecam podać mus z jabłek, który przygotowałam z dodatkiem cydru, ale myślę, że nada się również sok jabłkowy. Do pieczeni oczywiście trzeba podać ugotowane ziemniaki i można się cieszyć pysznym obiadem ;)

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżka przyprawy ziołowej (użyłam przyprawy z tego przepisu)
  • 7 ziarenek owoca jałowca
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju ryżowego
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól do smaku

Na mus jabłkowy

  • 1/2 cebuli
  • 2 kwaśne jabłka
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 100 ml cydru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • ok. 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

W miseczce wymieszać olej z przyprawą ziołową, sosem rybnym i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso przełożyć do miski i naciąć w 7 miejscach. Do każdego nacięcia włożyć po ziarenku owocu jałowca. Następnie mięso zalać marynatą i odstawić do lodówki na 3 godziny, może być dłużej.

Po tym czasie mięso wraz z marynatą przełożyć na patelnię i podsmażyć je z każdej strony, w sumie przez około 5 minut. Dodać gorącą wodę, wino, sól (dałam 1/2 łyżeczki) i świeże posiekane przyprawy. Patelnię przykryć pokrywką i dusić mięso przez około 2 godziny, co jakiś czas obracając je na drugą stronę.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć ją na patelnię na rozgrzany olej i zeszklić. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać na patelnię wraz z sokiem z cytryny i poddusić przez około 5 minut. Zalać jabłka cydrem i dodać masło. Dusić przez kolejne 15 minut, aż jabłka zrobią się bardzo miękkie. Na sam koniec wmieszać musztardę i rozetrzeć jabłka widelcem.

Pieczeń z szynki w ziołach z musem jabłkowym 1 Pieczeń z szynki w ziołach z musem jabłkowym 2

Pieczeń z szynki w ziołach z musem jabłkowym 3 Pieczeń z szynki w ziołach z musem jabłkowym 4