Quesadilla z kurczakiem
Quesadilla... co tu dużo mówić, pyszności! Głównym składnikiem, poza oczywiście tortillami jest tu ser, a z pozostałymi dodatkami można szaleć. U mnie znalazł się jeszcze kurczak, pomidory suszone i kukurydza. Szybkie w przygotowaniu danie, nawet jeśli sami będziemy robić tortille. Jako że to danie meksykańskie, idealnie nadadzą się tu ostre papryczki, ja jednak miałam ochotę na coś łagodniejszego i bez nich również wyszło smacznie.
Składniki
Ilość: 4 porcje
- 4 placki tortilli (domowe lub ze sklepu)
- 2 filety z kurczaka
- 200 g sera cheddar
- ok. 6 pomidorów suszonych
- ok. 120 g kukurydzy z puszki
- ulubione przyprawy do kurczaka (użyłam ostrej przyprawy z tego przepisu)
- olej do smażenia
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w ulubionych przyprawach i przesmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Następnie odsączyć go z nadmiaru oleju przy pomocy papierowych ręczników kuchennych. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki.
Rozłożyć placki tortilli i na połowę każdego z nich wyłożyć po trochę sera. Następnie na górę położyć kawałki kurczaka, posypać kukurydzą i kawałkami suszonych pomidorów. Kolejno na górę wyłożyć znów starty ser. Każdą tortille złożyć na pół i lekko docisnąć. Kłaść quesadille na suchą, rozgrzaną patelnię, najlepiej grillową i przesmażyć z każdej strony, przez około 2 minuty, aż roztopi się ser a tortilla lekko się przyrumieni. Po zdjęciu z patelni pokroić każdą na 3 trójkąty.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 242 kcal | 528 kcal |
Białko | 15,9 g | 34,8 g |
Tłuszcz | 13 g | 28,3 g |
Węglowodany | 14,1 g | 30,7 |