Pieczony kalafior z sosem koperkowym
Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na jedną z moich ulubionych zdrowych przekąsek, chipsy z jarmużu. Wczoraj wypróbowałam jako przekąskę pieczonego kalafiora i muszę przyznać, że obecnie to on jest u mnie numerem jeden! Chrupiący, doprawiony dodatkowo wyrazistym w smaku serem cheddar. Podałam do niego prosty dietetyczny sos koperkowy. Sos możecie doprawić majonezem, ja jednak starałam się ograniczyć liczbę kalorii. Może skusicie się i podacie taką zdrową przekąskę np. na finale euro ;) Dodatkowo taki kalafior nie musi być akurat przekąską, a świetnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. Polecam!
Składniki
Ilość: ok. 2 porcje
Pieczony kalafior
- 1 głąb kalafiora
- 35 g sera cheddar
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- duża szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka kolendry
- sól, pieprz do smaku
Sos koperkowy
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 małego pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie majonez
Przygotowanie
Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie umyć, a następnie pokroić jeszcze na nieco mniejsze kawałki.
W małej miseczce wymieszać oliwę ze słodką i ostrą papryką, kolendrą, solą oraz pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym wymieszać ze sobą kalafior i zawartość miseczki, tak aby każdy jego kawałek był pokryty przyprawami. Pomiędzy kalafiorem ułożyć czosnek (nie obrany).
Piec kalafior w 200⁰C przez około 25 minut. Następnie posypać kalafior startym na małych oczkach serem i zapiec jeszcze 5 minut.
W miseczce wymieszać jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany drobno koperek, sól, pieprz i ewentualnie majonez.
Lekko przestudzony pieczony kalafior podawać z sosem koperkowym.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 102 kcal | 249 kcal |
Białko | 5,2 g | 12,8 g |
Tłuszcz | 7 g | 17,2 g |
Węglowodany | 4 g | 9,9 g |