Pieczony kalafior z sosem koperkowym

Pieczony kalafior z sosem koperkowym

Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na jedną z moich ulubionych zdrowych przekąsek, chipsy z jarmużu. Wczoraj wypróbowałam jako przekąskę pieczonego kalafiora i muszę przyznać, że obecnie to on jest u mnie numerem jeden! Chrupiący, doprawiony dodatkowo wyrazistym w smaku serem cheddar. Podałam do niego prosty dietetyczny sos koperkowy. Sos możecie doprawić majonezem, ja jednak starałam się ograniczyć liczbę kalorii. Może skusicie się i podacie taką zdrową przekąskę np. na finale euro ;) Dodatkowo taki kalafior nie musi być akurat przekąską, a świetnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. Polecam!

Składniki

Ilość: ok. 2 porcje

Pieczony kalafior

  • 1 głąb kalafiora
  • 35 g sera cheddar
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • duża szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sól, pieprz do smaku

Sos koperkowy

  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małego pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie majonez

Kalafior przed pieczeniemKalafior z przyprawami umieszczony w naczyniu żaroodpornym

Przygotowanie

Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie umyć, a następnie pokroić jeszcze na nieco mniejsze kawałki.

W małej miseczce wymieszać oliwę ze słodką i ostrą papryką, kolendrą, solą oraz pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym wymieszać ze sobą kalafior i zawartość miseczki, tak aby każdy jego kawałek był pokryty przyprawami. Pomiędzy kalafiorem ułożyć czosnek (nie obrany).

Piec kalafior w 200⁰C przez około 25 minut. Następnie posypać kalafior startym na małych oczkach serem i zapiec jeszcze 5 minut.

W miseczce wymieszać jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany drobno koperek, sól, pieprz i ewentualnie majonez.

Lekko przestudzony pieczony kalafior podawać z sosem koperkowym.

Smacznego!

Pieczony kalafior z sosem koperkowym 1Pieczony kalafior z sosem koperkowym 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 102 kcal 249 kcal
Białko 5,2 g 12,8 g
Tłuszcz 7 g 17,2 g
Węglowodany 4 g 9,9 g