Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

To będzie chyba najprostszy przepis, jaki można wymyślić. Chipsy z jarmużu, które mi z powodzeniem zastępują niezdrowe sklepowe chipsy. Przygotowuje się je w kilka minut i jeśli uda nam się wymierzyć idealny czas pieczenia, wyjdą nam cudownie chrupiące. Podawałam już przepis na chrupki z ciecierzycy, które również świetnie sprawdzają się w roli zdrowej przekąski. Do przygotowanie chipsów z jarmużu możecie wykorzystać dowolne przyprawy, najlepiej poeksperymentować. Ja najczęściej dodaje wędzoną i słodką paprykę oraz odrobinę chili. Zapraszam po przepis!

Składniki

Ilość: 1 porcja

  • ok. 100 g jarmużu
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli lub mniej
  • szczypta chili
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

Z umytego i osuszonego jarmużu wykroić twarde części łodyg. Podzielić go na mniejsze kawałki, jednak nie za małe, bo podczas pieczenia jarmuż się kurczy. W małej miseczce wymieszać olej, wędzoną i słodką paprykę, sól, chili i pieprz. Małe kawałki listków jarmużu dokładnie obtoczyć w przyprawach z olejem.

Jarmuż położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, najlepiej tak, aby jego kawałki nie nachodziły na siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 140⁰C przez około 8 - 10 minut. Trzeba obserwować chipsy - powinny być chrupkie ale nie spalone. Przestudzić je lekko na blaszce lub najlepiej na kratce, tak aby pod wpływem pary nie zmiękły. Zjadać najlepiej od razu, bo po dłuższym czasie podobno tracą chrupkość, ale nigdy nie doczekałam takiego momentu ;)

Smacznego!

Gotowe chipsy z jarmużu 1 Gotowe chipsy z jarmużu 2

Gotowe chipsy z jarmużu 3

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 282 kcal 113 kcal
Białko 4,8 g 1,9 g
Tłuszcz 24 g 9,6 g
Węglowodany 9,1 g 3,6 g