Hummus z suszonymi pomidorami
Przepis bardzo podobny do tego na tradycyjny hummus, na który przepis podawałam już wcześniej (klik). Jednak lubię eksperymentować z podstawowymi przepisami i tak do mojego hummusu trafiły dodatkowo suszone pomidory. Smak znacznie się zmienił, sama nie wiem która wersja bardziej mi smakuje, więc pewnie będę robić je na zmianę ;) Idealny do kanapek czy też jako dip do warzyw. A Wy lubicie hummus? Próbowaliście jakoś inaczej go doprawić?
Składniki
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 5 płaskich łyżek pasty tahini
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 szczypty chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- ok. 5 łyżek zimnej wody
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
- 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżeczka
Przygotowanie
Ciecierzycę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Następnie zalać ją zimną wodą w objętości dwa razy większej niż objętość ciecierzycy, dodać łyżkę sody oczyszczonej i pozostawić na noc.
Następnego dnia odlać wodę i jeszcze raz przepłukać ciecierzycę. Przełożyć ją do garnka, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i gotować do miękkości, ok. 30 minut. Po ugotowaniu, wodę odcedzić i przepłukać ciecierzycę pod zimną wodą.
W blenderze zmiksować na gładką masę ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, kmin rzymski, słodką paprykę, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidory. Kolejno dodawać wodę, miksując hummus po dodaniu każdej łyżki. Posolić do smaku. Przed podaniem przełożyć go do miski, skropić oliwą i do dekoracji można posypać słodką papryką.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 czubata łyżka hummusu z suszonymi pomidorami (ok. 30 g)
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 162 kcal | 49 kcal |
Białko | 6,8 g | 2 g |
Tłuszcz | 8,1 g | 2,4 g |
Węglowodany | 13,2 g | 4 g |