Hummus

Hummus

W skład podstawowego hummusu wchodzi ciecierzyca, pasta tahini, czosnek, sok z cytryny, sól i ewentualnie kmin rzymski. Wszystko razem zmiksowane z dodatkiem zimnej wody tworzy jasną, gęstą, kremową pastę. Na taki właśnie hummus podaję dziś przepis. Można go podawać na kromce chleba, ale również jako dip do warzyw czy chipsów. Warto podczas przyrządzania samemu poeksperymentować i dodać tyle tahini, przypraw i wody, aby nam smakowało.

Składniki

Ilość: ok. 500 g hummusu

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 6 płaskich łyżek pasty tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżeczka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki zimnej wody + woda do namoczenia i gotowania
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki

Składniki na hummus

Przygotowanie

Ciecierzycę dokładnie umyć na sicie, pod bieżącą wodą. Następnie zalać ją zimną wodą w objętości dwa razy większej niż objętość ciecierzycy, dodać łyżkę sody oczyszczonej i zostawić na noc do namoczenia.

Następnego dnia odlać wodę i jeszcze raz przepłukać ciecierzycę. Przełożyć ją do garnka, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i gotować do miękkości, ok. 40 minut. Jeśli podczas gotowania będzie tworzyła się biała piana, można ją usuwać. Po ugotowaniu, wodę odcedzić i przepłukać ciecierzycę pod zimną wodą.

W blenderze zmiksować na gładką masę ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, kmin rzymski i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodawać wodę, miksując hummus po dodaniu każdej łyżki. Posolić do smaku. Przed podaniem przełożyć go do miski, skropić oliwą i przyozdobić posiekaną pietruszką.

Smacznego!

Gotowy hummus 1 Gotowy hummus 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 duża łyżka hummusu (ok. 30 g)

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 179 kcal 54 kcal
Białko 8,3 g 2,5 g
Tłuszcz 8,3 g 2,5 g
Węglowodany 14,3 g 4,3 g