Granola czekoladowa
Jak ja dawno granoli nie robiłam! Dziś sobie o niej przypomniałam i od razu wrzucam przepis. Była ona też pierwszym przepisem jaki dodałam na bloga, możecie zobaczyć go tutaj. Tym razem z piekarnika wyszła czekoladowa granola, czyli z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady. Uwielbiam! Jak zwykle bardzo lubię granolę dodawać do jogurtu naturalnego, tak tą wolę z mlekiem, gdzie się rozpuszcza i nadaje mu fajnego smaku i koloru. Polecam!
Składniki
Ilość: ponad litrowy słoik granoli
- 300 g płatków owsianych
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g orzeszków ziemnych
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g suszonej żurawiny
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki kakao gorzkiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 170 g miodu
- 4 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie
Orzechy włoskie, laskowe i ziemne rozbić na mniejsze kawałki. Można to zrobić poprzez owinięcie orzechów w lniany ręcznik, a następnie uderzanie w niego kilka razy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa albo przy pomocy noża.
W garnuszku umieścić olej, cynamon, kakao i miód. Podgrzać je mieszając do momentu aż się połączą. Nie gotować.
Płyn z garnuszka dokładnie wymieszać z orzechami, płatkami owsianymi oraz kokosem, tak aby każdy ze składników był nim pokryty. Następnie przełożyć granolę na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 150⁰C , przez ok. 40 minut lub krócej. W trakcie pieczenia mieszać składniki co ok. 10 – 15 minut i uważać, aby się nie przypaliły.
Po wyjęciu blachy wystudzić granolę i dopiero wtedy wmieszać suszoną żurawinę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę. Podawać jako dodatek do jogurtu naturalnego, mleka lub naleśników na słodko.
Smacznego!