Zupa z kurczakiem i kukurydzą

Zupa z kurczakiem i kukurydzą

Jak ja dawno nie jadłam zupy! Ale jesień dopiero się zaczęła, zima idzie, a to najlepsze pory roku właśnie na zupy. Wzorując się na amerykańskiej zupie zwanej chicken chowder, zrobiłam swoją własną. Nieskromnie przyznam, że wyszła genialna! Gęsta, fajnie doprawiona, sycąca... Lekko słodkawa za sprawą kukurydzy ale i z ostrą wstawką dzięki chili. Na sam koniec w ramach eksperymentu dodałam jeszcze sok z cytryny i to był strzał w dziesiątkę! Główną rolę gra tutaj również wcześniej ugotowany kurczak. Jednakże tak sobie myślę, że osoby które nie jedzą mięsa, jeśli je pominą, to również uzyskają smaczną zupę :) Albo może zastąpić kurczaka dodatkowym warzywem. Chyba będę musiała wymyślić jeszcze wersję wegetariańską, bazującą na tym przepisie.

Składniki:

Ilość: 3 - 4 porcje

  • ok. 150 g ugotowanego kurczaka
  • 2 kolby kukurydzy
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 3 szklanki wywaru
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 6 łyżek soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • duża szczypta cynamonu
  • 1/4 łyżeczki chili lub do smaku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Kukurydzę oczyścić z liści, następnie nożem obkroić z ziaren. Połowę z ziaren umieścić w misie blendera a resztę odłożyć na bok.

Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, a następnie pokroić w małą kostkę. Na dnie średniej wielkości garnka roztopić masło, dodać wcześniej pokrojone warzywa, dodać pieprz i sól. Smażyć około 8 minut.

1/3 warzyw z garnka przełożyć do blendera, w którym już wcześniej znalazła się kukurydza. Dolać połowę szklanki mleka i zmiksować.

Do garnka dodać przyprawy, w tym słodką i wędzoną paprykę, chili, cząber, oregano i tymianek oraz kurczaka podzielonego na mniejsze kawałki. Całość smażyć około 1 minutę, cały czas mieszając. Do garnka przełożyć zawartość blendera, wcześniej odłożoną kukurydzę, bulion oraz pozostałe mleko. Całość gotować 10 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie.

Kolejno dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz cynamon. Gotować jeszcze 3 minuty. Przed podaniem dodać do zupy jeszcze cytrynę. Gotowe!

Smacznego :)

Zupa z kurczakiem i kukurydzą, widok z góryZupa z kurczakiem i kukurydzą, widok z bliska