
Zupa krem z kalafiora
Okres jesienny to nie tylko czas kiedy u mnie na stole gości więcej zapiekanek i przeróżnych gulaszy, ale również taki, w którym przygotowuję znacznie więcej zup. Jedliście zupę kalafiorową? Ja jadłam ale znacznie lepiej smakuje mi, gdy zmiksujemy wcześniej podsmażonego kalafiora z ziemniakami i porem. Taki krem zdaje się być bardziej sycący i można go fajnie przyozdobić ;) Początkowo chciałam ją doprawić na ostro żeby nabrała charakteru, jednak podczas jej przygotowania zaniechałam tego pomysłu, dodając jedynie trochę imbiru, bo łagodny smak w tym przypadku sprawdził się idealnie. Ciekawego smaku nabiera również po dodaniu sosu sojowego. Myślę, że ze względu na jej delikatny smak, mogłaby również przypaść do gustu dzieciom.
Składniki
Ilość: ok. 5 porcji
- 2 małe kalafiory
- 2 ziemniaki
- 1 por
- 1 litr bulionu
- 500 ml mleka
- 3 ząbki czosnku
- kostka imbiru ok. 2x2 cm
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Dodatkowo
- grzanki
- pietruszka posiekana
Przygotowanie
Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por obrać z zewnętrznej warstwy i pokroić w krążki, natomiast kalafiora podzielić na małe różyczki.
Na patelni lub w głębokim garnku podgrzać olej. Dodać ziemniaki, kalafior, por, obrany i starty na małych oczkach imbir oraz czosnek pokrojony w plasterki. Wszystko doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Składniki z patelni przełożyć do garnka, zalać bulionem oraz mlekiem i zagotować. Uwaga żeby Wam nie wykipiało! ;) Dodać gałkę muszkatołową i gotować przez około 15 minut.
Po upewnieniu się, że kalafior i ziemniaki są miękkie, zdjąć garnek z palnika, lekko przestudzić i zmiksować całość na krem. Można wcześniej wyjąć kilka różyczek kalafiora do dekoracji. Jeśli jest taka potrzeba, całość jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Zupę krem nakładać na talerze dekorując kalafiorem, posiekaną pietruszką oraz grzankami.
Smacznego :)