Zupa krem z dyni i pomidorów
Chyba najbardziej popularnym przepisem z dyni jest właśnie zupa krem. Nie ma co się dziwić, bo robi się ją prosto i szybko, a przy tym jest bardzo smaczna. Ja dodatkowo do mojej dodałam pomidory z puszki i mleczko kokosowe. Zapraszam po przepis!
Składniki
Ilość: 4 porcje
- 1 kg puree z dyni
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 100 g mleczka kokosowego
- 2 kopiaste łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 szczypty pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- sól do smaku
Dodatkowo
- ok. 40 g pestek dyni (łuskanych)
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie
W dużym garnku wymieszać puree z dyni, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować zupę krem przez ok. 10 minut. Dodać mleczko kokosowe i całość przemieszać.
Na suchej patelni podprażyć pestki dyni, tak aby się lekko przyrumieniły.
Nakładać porcje zupy kremu do misek, na górze posypując każdą pestkami dyni i odrobiną pietruszki.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 50 kcal | 194 kcal |
Białko | 2 g | 7,7 g |
Tłuszcz | 2,2 g | 8,5 g |
Węglowodany | 7,3 g | 28,5 g |