
Zupa gulaszowa z kabaczkiem
Pyszną zupę gulaszową podano! Troszkę się spóźniłam z tym przepisem, bo już chyba trudno dostać kabaczka, ale jeśli nie uda Wam się go kupić, to może uda się dorwać np. cukinię i nią go zastąpić. Poza kabaczkiem do obiadu wpadła również papryka, pietruszka i marchewka. Duża porcja warzyw dostarczy nam wielu witamin, a całe danie przyjemnie rozgrzeje. Ostatnimi czasy uwielbiam do dań gulaszowych dodawać czerwone wytrawne wino, które świetnie podkręca smak. Nie będę się dłużej rozpisywać, a zapraszam po przepis ;)
Składniki:
Ilość: około 6 porcji
- ok. 1300 g szynki wieprzowej
- 2 kabaczki
- 2 małe czerwone papryki
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 300 g pieczarek
- 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
- ok. 800 ml bulionu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- sól, kolorowy pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie
Szynkę wieprzową pokroić w kostkę i zamarynować, tak więc wymieszać ją z olejem, świeżym rozmarynem, słodką i ostrą papryką, cynamonem, liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki, solą i pieprzem kolorowym. Mięso pozostawić w lodówce na całą noc.
Kabaczka obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć z niego pestki. Następnie pokroić go w kostkę. Papryki umyć, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić w paski. Pietruszkę, marchewki i pieczarki obrać, a następnie pokroić w plasterki.
Na rozgrzaną patelnię dodać mięso wraz z przyprawami i przesmażyć je z każdej strony przez około 15 minut lub dłużej, do miękkości. Kolejno dodać marchewki, pietruszkę i pieczarki oraz smażyć kolejne 10 minut.
Całość przełożyć do głębszego garnka, dodać paprykę oraz kabaczka, dosolić jeśli jest taka potrzeba, zalać bulionem i winem oraz zagotować. Dodać cukier i gotować zupę na wolnym ogniu przez około 40 - 45 minut.
Ciepłą zupę gulaszową podawać w miseczkach wraz z grzankami.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 84 kcal | 500 kcal |
Białko | 8,2 g | 49 g |
Tłuszcz | 3,5 g | 20,7 g |
Węglowodany | 3,4 g | 20,2 g |