Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Zostało Wam trochę bulionu z poprzedniego obiadu? Świetnie! Możecie zrobić zupę czosnkową :) Wprawdzie chłodniejsze dni już raczej za nami, ale wieczory jeszcze bywają dość zimne i wtedy fajnie sięgnąć po miseczkę rozgrzewającej zupy. Jako że ją zmiksowałam przy użyciu blendera, jest ona kremowa, a za sprawą czosnku ma cudowny aromatyczny smak. Jak wiemy czosnek może być różnej odmiany, toteż może różnić się intensywnością smaku. Warto więc dobierać jego ilość według własnych upodobań. Zdarza się też często, że jeszcze po zmiksowaniu zupy dodaję ze dwa ząbki czosnku, uzyskując wtedy ostrzejszy smak. Zachęcam do wypróbowania przepisu!

Składniki

  • 1,5 główki czosnku
  • 1 cebula
  • 800 g ziemniaków
  • 1300 ml bulionu
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła lub oleju

Dodatkowo

  • grzanki

Przygotowanie

Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Ziemniaki pokroić w małą kostkę, cebulę w krążki, a czosnek na mniejsze dowolne kawałki.

Na patelni rozgrzać masło lub olej i dodać ziemniaki. Przesmażyć je z każdej strony w sumie przez około 7 minut. Następnie dodać cebulę, czosnek i doprawić całość solą i pieprzem. Smażyć kolejne 4 minuty, mieszając wszystko.

Składniki z patelni przełożyć do bulionu i gotować około 15 minut lub do miękkości ziemniaków. Po tym czasie dodać mleko, tymianek i gałkę muszkatołową. Zagotować uważając by zupa nie wykipiała i zdjąć z palnika.

Zupę zmiksować blenderem na krem. Całość doprawić jeszcze ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Możecie również dodać w tym momencie więcej czosnku. Ja zwykle dodaję jeszcze 2 ząbki przeciśnięte przez praskę, dzięki czemu zupa jest bardziej ostra.

Każdą porcję zupy czosnkowej posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać z grzankami.

Zupa czosnkowa 1Zupa czosnkowa 2