Zupa cebulowa
Zupa pełna cebuli raczej nie przypadnie do gustu komuś, kto nie lubi tego warzywa. Ja jednak lubię cebulę. Świetnie nadaje się ona jako dodatek do wielu dań, a tutaj sprawdza się także jako główny składnik i z dodatkiem sera cheddar tworzy smaczną zupę. Możemy tutaj użyć dowolnego innego sera, jednak moim zdaniem to właśnie cheddar ze swoim intensywnym smakiem bardzo dobrze wpasowuje się w smak tego dania. Podaję też przepis na wywar, jaki przygotowałam do zrobienia zupy cebulowej, jednak równie dobrze możecie zrobić go według własnych przepisów. Ważne żeby uzyskać go w objętość około 1 litra.
Składniki
Ilość: 4 porcje
Na wywar
- 3 skrzydełka lub 2 podudzia z kurczaka (bez skóry)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- cienki kawałek pora
- ok. 1 1/2 l wody
- sól, pieprz do smaku
Na zupę
- 1 kg cebuli (może być biała i czerwona)
- 30 g masła
- 250 ml wina białego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- ok. 1/2 małej bagietki lub 1 - 2 kromki chleba
- 150 g sera cheddar
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Wywar
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zimnej wody. Dodać kurczaka, pora, trochę pieprzu i soli. Gotować wywar przez ok. 1 godzinę. Powinniśmy uzyskać ok. 1 litra wywaru.
Zupa
Cebulę pokroić na średniej grubości krążki. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim krążki przez 1 minutę na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką patelnie i dusić cebulę pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać masło, sól, pieprz i dusić kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas, by nie przypalić.
Cebulę przełożyć do garnka i zalać winem. Odparować wino, gotując całość przez około 5 minut. Zalać cebulę gorącym wywarem, przelewając je przez sitko. Dodać liść laurowy, tymianek i gotować kolejne 20 minut.
Bagietkę lub kromki chleba pokroić na mniejsze kawałki i podpiec je w piekarniku lub na suchej patelni, aby były chrupiące.
Zupę cebulową przelać do naczyń przeznaczonych do zapiekania. Na górę każdej z nich wyłożyć grzanki i starty na tarce ser. Włożyć do piekarnika do 175⁰C na około 5 minut, poczekać aż ser się stopi.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/4 dania
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 66 kcal | 417 kcal |
Białko | 2,2 g | 13,7 g |
Tłuszcz | 3,7 g | 23,5 g |
Węglowodany | 4,3 g | 27 g |