
Zielone pesto z lubczyku, pietruszki i bazylii
Pesto jest banalnie proste w przygotowaniu, wystarczy wszystko wrzucić do blendera, a on już wykona resztę roboty. Po co więc kupować sklepowe, nafaszerowane chemią pesto, skoro można samemu wykonać je tak szybko. Dziś podaje pomysł na zielone pesto, do którego oprócz tradycyjnej bazylii, dodałam pietruszkę i lubczyk. Wyszło bardzo smaczne! Można dodać je do makaronu ale również do mięsa czy ryby albo posmarować nim kanapkę.
Składniki
Ilość: ok. 250 g zielonego pesto
- 2 garści pietruszki
- 2 garści lubczyku
- 2 garści bazylii
- 40 g startego sera grana padano
- 40 g płatków migdałów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta pieprzu
- Sól do smaku (dałam ok. 1/4 łyżeczki)
- Ok. 100 ml wody
Przygotowanie
Do pojemnika z blendera dodać pietruszkę, lubczyk, bazylię, starty ser, migdały oraz oliwę z oliwek i posiekać. Następnie dodawać stopniowo wodę, tyle aby pesto nie było zbyt suche. Po każdym dodaniu wody, używając blendera, mieszać składniki. Na koniec całość doprawić pieprzem i solą.
Wartość odżywcza
100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 241 kcal |
Białko | 8,6 g |
Tłuszcz | 22,3 g |
Węglowodany | 4 g |