
Zdrowy mus czekoladowy z awokado
Zdrowy, szybki i prosty w przygotowaniu mus czekoladowy na bazie awokado. Wystarczy zmiksować awokado z kakao i osłodzić mus bananem oraz miodem. Czy może być coś prostszego? Na górę możecie wyłożyć to, co macie pod ręką. U mnie były to orzechy włoskie i kokos. Może gdy najdzie was ochota na coś słodkiego, to warto wypróbować taką nieco zdrowszą wersję słodkości ;)
Składniki
Ilość: 2 porcje (takie jak na zdjęciu)
- 2 małe awokado
- 1 banan
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 1 łyżka miodu lub więcej
- 2 - 3 łyżki mleka (opcjonalnie)
Dodatkowo
- wiórki kokosowe, orzechy włoskie, dowolne owoce lub inne przysmaki do przyozdobienia deseru
Przygotowanie
Awokado przekroić na pół, wydrążyć pestkę i obrać, po czym podzielić na mniejsze kawałki oraz przełożyć do misy blendera. Dodać banana obranego i pokrojonego na plasterki, kakao oraz miód. Zmiksować razem na gładki mus. Jeśli będzie wam zbyt gęsty, to można dodać trochę mleka i znów zmiksować.
Mus czekoladowy przełożyć do małych słoiczków lub miseczek i przyozdobić dodatkami.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 159 kcal | 308 kcal |
Białko | 2,7 g | 5,4 g |
Tłuszcz | 9 g | 18 g |
Węglowodany | 17 g | 34 g |