Zdrowa tortilla z łososiem, szpinakiem, awokado i kiełkami
Co jakiś czas muszą u mnie w domu pojawić się tortille na obiad czy na kolację, bo to jedno z moich ulubionych dań. Zwykle robię je z kurczakiem, ale czasem potrzeba jakiejś odmiany, dlatego tym razem wjechały na stół z łososiem, szpinakiem, awokado i kiełkami brokuła. Całość skropiłam jedynie odrobiną sosu winegret, który idealnie pasuje do łososia. Aby tortille były jeszcze zdrowsze, przygotowałam je samodzielnie z mąki żytniej, ale oczywiście możecie użyć innego typu mąki lub kupić gotowe placki w sklepie.
Kiedy ułożyłam te zielone składniki na mojej tortilli, to zatęskniłam już za wiosną, a tu nawet jeszcze porządnie śnieg nie spadł ;)
Składniki
Ilość: 5 tortilli z łososiem, szpinakiem, awokado i kiełkami
Na żytnie tortille
- 300 g mąki żytniej (typ 720)
- 1/3 łyżeczki soli
- 150 ml gorącej wody z kranu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Na farsz
- 1 filet z łososia ze skórą lub bez (mój miał wagę 300 g)
- 2 awokado Hass
- 100 - 120 g szpinaku baby
- 70 g kiełków brokuła
- duża szczypta soli morskiej
- trochę świeżo zmielonego pieprzu
Na sos winegret
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 6 łyżek soku wyciśniętego z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
Przygotowanie
Filet z łosia przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do dołu), posypać sporą szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie przykryć pokrywką albo jeśli jej nie mamy to folią aluminiową. Piec łososia w 200⁰C przez około 20 - 25 minut. Z upieczonego zdjąć skórę i podzielić go na mniejsze nieregularne kawałki.
W misce wymieszać mąką z solą. Dodać oliwę oraz gorącą wodę i dokładnie zagniatać ciasto przez około 5 minut, aż zrobi się plastyczne i gładkie. Z ciasta uformować 5 kulek. Każdą kulkę rozwałkować jak najcieniej potrafimy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, aby nie trzeba było podsypywać mąki. Ciasto, którego obecnie nie używamy, powinno leżeć pod lnianym ręcznikiem. Rozgrzać suchą patelnię i smażyć na niej cienkie placki tortilli przez około 40 sekund z jednej strony i 40 sekund z drugiej. Ciepłe tortille odkładać pomiędzy lniane ściereczki lub papierowe ręczniki albo od razu podawać.
Awokado przekroić na pół, wydrążyć pestkę, obrać, a następnie pokroić w plasterki. Kiełki i szpinak umyć.
Przygotować sos. W tym celu w małej miseczce wymieszać oliwę, sok wyciśnięty z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i trochę soli.
Na gotowe placki tortilli kłaść porcję szpinaku, kiełki brokuła, kilka plastrów awokado oraz kawałki łososia. Całość skropić sosem i zawijać tortille zaginając najpierw dół placka do środka, a następnie jego boki. Tortille można owinąć sobie papierem do pieczenia, tak aby lepiej nam się ją trzymało podczas jedzenia ;)
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 206 kcal | 523 kcal |
Białko | 6,8 g | 17,4 g |
Tłuszcz | 10,8 g | 27,3 g |
Węglowodany | 20,1 g | 50,9 g |