Zapiekanka z mięsem mielonym, cukinią, dynią, marchewką i puree ziemniaczanym
Danie to powstało dość spontanicznie. Skusiłam się na targu kupić ponownie dynię piżmową, którą uwielbiam oraz cukinie. Pierwsze co przyszło mi do głowy to zrobić z nich zapiekankę. Jednak, aby danie było bardziej treściwe i ze względu na miłość w moim domu facetów do mięsa, do zapiekanki trafiło również mięso mielone. Całość zalałam passatą i doprawiłam m.in. bazylią, której nie może zabraknąć w daniach, gdzie mamy sporą ilość pomidorów. Dodatkowo na górę wyłożyłam puree ziemniaczane. Wyszła pyszna, sycąca zapiekanka. Jedynie zaznaczę, że wyszło tego bardzo dużo i mieliśmy obiad na dwa dni ;) Spokojnie można proporcjonalnie zmniejszyć ilość składników.
Składniki:
Ilość: 10 porcji
- 1200 g zmielonego mięsa (u mnie szynki wieprzowej)
- 1 dynia piżmowa
- 3 cukinie
- 3 marchewki
- 2 kg ziemniaków
- 2 butelki passaty (każda po 700 g)
- 3 szalotki
- 30 g masła
- 2 - 3 łyżki maślanki
- 3 ząbki czosnku
- ok. 20 listków bazylii
- 1/2 małego pęczka koperku
- 1 1/2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
Dynię i cukinie dokładnie umyć i odkroić ich końce. Następnie dynię przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę miąższ razem ze skórą. W kostkę pokroić również cukinię. Marchewkę obrać ze skóry i pokroić na plastry, a obraną cebulę w kosteczkę.
Zmielone mięso wymieszać z rozmarynem oraz imbirem i przełożyć na dużą rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Przesmażyć je z każdej strony w sumie przez około 10 minut. Kolejno dodać marchewkę i smażyć następne 5 minut, co jakiś czas mieszając. W całość wmieszać jeszcze dynię, szalotki, cukinie oraz czosnek pokrojony w plasterki i dusić warzywa pod przykryciem przez około 10 minut.
Po tym czasie przełożyć całość do głębokiego garnka, zalać passatą, dodać posiekane listki bazylii oraz słodką paprykę, doprawić solą oraz pieprzem i gotować do niemalże całkowitego zmięknięcia warzyw. Całość można również przełożyć już do formy do zapiekania, zamiast do garnka i piec w piekarniku, aż warzywa zmiękną. Następnie wyjąć i wyłożyć na nie puree ziemniaczane.
Ziemniaki obrać i ugotować. Odcedzić je i przy pomocy tłuczka, zrobić z nich puree. Dodać posiekany koperek, masło oraz maślankę, aby puree ziemniaczane zrobiło się gładkie. Doprawić solą i pieprzem.
Formę do zapiekania posmarować lekko olejem i przełożyć do niej mięso z cukinią, dynią i marchwią. Na górę wyłożyć puree ziemniaczane. Zapiekankę piec w 200⁰C przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić czy warzywa są miękkie.
Smacznego!