Wiosenna tortilla pełna owoców i warzyw
Jeśli chodzi o tortille, to można by pewnie z ich udziałem wymyślać nieskończenie wiele przepisów. Jako że ostatnio zaczęło się już robić dość ciepło i nie każdy ma ochotę stać godzinę w ciepłej kuchni, przygotowałam przepis na tortille wiosenną, czyli lekką i pełną kolorowych owoców i warzyw. Plusem jest to, że jeśli macie gotowe tortille, to nie musicie w ogóle włączać gazu. Wystarczy, że pokroicie wszystkie składniki i wrapy są gotowe! W moich znalazły się sałata, słodkie brzoskwinie, soczysty melon, czerwone pomidorki, zdrowe awokado i dodatkowo słodkawa kukurydza. Całość dopełnia sos słodko-kwaśny. Przepis idealny do pudełka na obiad w pracy, na kolację czy na grilla ze znajomymi.
Składniki
Ilość: 4 tortille z owocami i warzywami
- 4 tortille pszenne lub inne (np. orkiszowe (z tego przepisu)
- 1/2 sałaty lodowej
- ok. 1/3 melona zielonego lub żółtego
- 4 brzoskwinie tzw. ufo
- 150 g pomidorków cherry
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 1 awokado
- 150 g jogurtu gęstego
- 2 łyżki cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
Sałatę lodową poszatkować. Z melona i awokado wydrążyć pestki, obrać i pokroić w cienkie plastry. Brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Pomidorki umyć i przekroić na połówki.
W miseczce wymieszać jogurt, cytrynę i miód.
Na gotowe tortille (jak używamy sklepowych to przed podaniem można je lekko podgrzać) na środku wyłożyć sałatę. Następnie położyć melona, brzoskwinie, pomidorki, awokado i całość posypać kukurydzą. Całość polać sosem. Zawijać tortille poprzez zagięcie najpierw jej dolnego brzegu do środka, a następnie poprzez połączenie ze sobą dwóch bocznych brzegów. Tak samo postępować z każdym wrapem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 102 kcal | 349 kcal |
Białko | 3 g | 10,3 g |
Tłuszcz | 3,3 g | 11,2 g |
Węglowodany | 15,3 g | 52,2 g |