Warzywa pod beszamelem
Wracam po przerwie! Postanowiłam sobie nieco poleniuchować i odstawić na trochę komputer. To był świetny pomysł, bo dzięki temu skorzystałam więcej z letniej pogody. Mieszkam pod samym lasem, a przez kilka lat nie poznałam tyle fajnych ścieżek, co teraz. Jednak gotować uwielbiam dlatego i do prowadzenia bloga wracam z miłą ochotą! Muszę się nauczyć lepszej organizacji, żeby mieć czas na wszystkie przyjemności :)
Na pierwszy ogień po przerwie wrzucam dość prosty przepis na warzywa, które wcześniej przesmażyłam na patelni, a niektóre z nich ugotowałam na parze. Całość dla smaku zalałam beszamelem, a następnie zapiekłam w piekarniku. Jest więc na talerzu trochę rozpusty ze względu na beszamel, ale i zdrowia dzięki mnóstwu warzyw. Zapraszam po przepis!
Składniki
Ilość: około 4 porcje (forma o wymiarach 30 x 20 cm)
Warzywa
- 250 g pieczarek
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka bazylii
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Beszamel
- 40 g masła
- 45 g mąki pszennej
- 450 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dodać na patelnię, posolić, popieprzyć oraz dusić pod przykryciem 5 minut. Cukinię obrać i pokroić w cienkie plasterki, paprykę natomiast dokładnie umyć. Dodać warzywa na patelnię i dusić wszystko kolejne 10 minut.
Od umytego kalafiora i brokuła odkroić twarde części oraz podzielić na różyczki. Ugotować je na paterze lub poddusić z pozostałymi warzywami na patelni.
W małym garnuszku rozpuścić masło. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Energicznie mieszając smażyć około 2 minuty. Zdjąć garnuszek na chwilę z ognia, dodać szklankę mleka, gałkę muszkatołową i ponownie przełożyć na palnik. Gotować aż beszamel zacznie gęstnieć. Wtedy dodać pozostałe mleko oraz jeszcze chwilę gotować, aż całość lekko zgęstnieje. Beszamel doprawić solą i pieprzem.
Warzywa przełożyć do formy i zalać beszamelem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C oraz piec przez około 20 minut.
Upieczone warzywa pod beszamelem wykładać na talerze i podawać jako samodzielne danie lub w mniejszej ilości jako dodatek do mięsa.
Smacznego!