
Uszka do barszczu
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć oczywiście uszek do barszczu. Zwykle jadamy je z kapustą i grzybami i na takie właśnie podaję przepis. Jest z nimi troszkę pracy, ale warto mieć tego dnia uszka przygotowane samemu, bo jak wiadomo takie są najlepsze.
Warto przygotować je trochę wcześniej i zamrozić, bo potem może zabraknąć nam czasu, kiedy będziemy znacznie bardziej pochłonięci sprzątaniem mieszkania i przygotowywaniem innych potraw.
Aby zamrozić uszka, należy lekko je obgotować. Ja poczekałam, aż wypłyną na powierzchnię wody i od razu je wyjmowałam. Następnie trzeba je przestudzić i obtoczyć lekko w oleju. Kolejno układamy uszka na desce, tak aby się nie dotykały i wstawiamy do zamrażalnika. Kiedy się zmrożą, można przesypać je do jednego woreczka i wstawić z powrotem do zamrażalnika.
Składniki
Ilość: ok. 80 uszek do barszczu
Na uszka
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. 70 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Na farsz
- 350 g kapusty kiszonej
- 30 g grzybów suszonych
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Suszone grzyby umyć i zalać dzień wcześniej zimną wodą. Następnego dnia gotować je przez około 50 minut do godziny. Przestudzić je i drobno pokroić.
Kapustę kiszoną drobno pokroić i przepłukać na sicie. Przełożyć ją do garnka i zalać wodą na tyle, aby była przykryta. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować 40 minut.
Ugotowaną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, co można zrobić przy użyciu rąk, żeby było dokładniej. Następnie wymieszać ją z grzybami. Do farszu dodać bułkę tartą, pieprz i sól.
W międzyczasie przechodzimy do wyrabiania ciasta. W misce wymieszać mąkę i sól. Dodać jajko oraz olej i dokładnie wymieszać - można rękami. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto rękami, aż będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć je na około 15 minut, przykryte ściereczką.
Ciasto cienko wałkować i podzielić na kwadraty o boku długości około 3 - 4 centymetrów (można wykrawać też kółka przy pomocy kieliszka). Na środek każdego kwadratu kłaść niewielką ilość farszu i składać go po przekątnej, zlepiając dokładnie boki ciasta. Następnie zlepiać dwa rogi u podstawy powstałego trójkąta. Tak przygotowane uszka wrzucać na wrzątek, poczekać aż wypłyną na powierzchnię i gotować od tego czasu przez około 3 minuty. Wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej i podawać na przykład z czerwonym barszczem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 10 uszek do barszczu
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 146 kcal | 132 kcal |
Białko | 4,3 g | 3,9 g |
Tłuszcz | 2,6 g | 2,4 g |
Węglowodany | 25 g | 22,6 g |