Truskawkowe placki owsiane
Sycące, zdrowe placki owsiane z dodatkiem truskawek, które polecam szczególnie na śniadanie. Wysoka kaloryczność i spora zawartość węglowodanów pochodzi głównie ze zdrowych płatków owsianych i doda nam dużo energii na początek dnia. Po usmażeniu mają ciekawą, lekko różową barwę, a dodatkowo polane sosem truskawkowym wyglądają niezwykle apetycznie i skuszą niejedną osobę ;) Do sosu można ewentualnie dodać miód lub cukier, bo same placki nie są za słodkie, jednak ja wolę czuć naturalny smak truskawek.
Składniki
Ilość: 9 placków (3 porcje)
- 500 g truskawek, odszypułkowanych
- 130 g płatków owsianych górskich
- 60 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g mąki pszennej
- 1 duża łyżka miodu
- szczypta soli
- olej do smażenia (ok. 2 łyżki)
Przygotowanie
Truskawki umyć i połowę z nich rozetrzeć na jednolitą masę przy użyciu blendera. Dodać do nich płatki owsiane, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.
W osobnej misce wymieszać jogurt naturalny, jajka, proszek do pieczenia, miód i sól. Następnie połączyć dokładnie zawartość obu misek.
Rozgrzać patelnię z olejem i zmniejszyć ogień. Ja oleju użyłam tylko pod pierwsze placki. Wykładać na patelnię po około dwie łyżki masy na jeden placek, lekko je przy tym spłaszczając, by nie były zbyt grube i nie spaliły nam się z zewnątrz, a w środku nie były surowe. Smażyć z każdej strony po około 2 minuty, do momentu aż się zarumienią. Odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu przy pomocy ręczników kuchennych.
Drugą połowę truskawek pokroić na mniejsze, nieregularne kształty. Włożyć do rondelka i podgotować aż zmiękną i puszczą soki.
Na talerze wyłożyć po trzy placki i polać je truskawkowym sosem.
Smacznego :)
Wartość odżywcza
1 porcja = 3 placki owsiane z sosem truskawkowym
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 144 kcal | 453 kcal |
Białko | 4,8 g | 14,9 g |
Tłuszcz | 4,2 g | 13,2 g |
Węglowodany | 20,4 g | 64 g |