Tosty francuskie z czerwonym pesto i innymi dodatkami
Tosty francuskie, a na nich rukola, mozzarella, kurczak i czerwone pesto. Dla mnie jest to idealne połączenie! Do przyrządzenia kanapek wykorzystałam pieczonego kurczaka pozostałego z poprzedniego obiadu, czyli nic się nie zmarnuje ;) Tosta można przykryć drugą kromką z góry i zabrać do pracy czy na piknik. Aby kromki wyszły twardsze, można je wcześniej podpiec w tosterze, na patelni lub w piekarniku.
Składniki
Ilość: 5 tostów francuskich z dodatkami
- Ok. 20 dużych listków świeżej bazylii
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w z oleju z ziołami (ok.130 g)
- 20 g płatków migdałów
- 20 g startego parmezanu
- 50 g rukoli
- 2 kulki mozzarelli
- 2 udka wcześniej upieczonego kurczaka lub inne mięso rozdrobnione na mniejsze kawałki
- 5 kromek chleba razowego
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- Olej ryżowy do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Do dekoracji
- Kilka oliwek lub trochę płatków migdałów
Przygotowanie
Listki bazylii, suszone pomidory wraz z olejem, parmezan i płatki migdałów rozdrobnić przy użyciu blendera na czerwone pesto.
Jajka, mleko oraz zioła prowansalskie razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Kromki chleba maczać w mieszance z obu stron, a następnie kłaść na rozgrzaną patelnię, z małą ilością oleju i smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia, przez ok. 1-2 minuty z każdej strony.
Rukolę umyć, a mozzarellę pokroić w plastry.
Na tosta francuskiego położyć rukolę, dwa plastry mozzarelli, porcję kurczaka i sporą ilość pesto. Dodatkowo u góry przyozdobić tosty oliwkami przekrojonymi na pół lub płatkami migdałów. Czynność powtórzyć dla każdej kromki.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 tost francuski bez dodatku migdałów i zielonych oliwek
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 210 kcal | 486 kcal |
Białko | 12,9 g | 30 g |
Tłuszcz | 14,2 g | 32,9 g |
Węglowodany | 7,4 g | 17,2 g |