Tortilla orkiszowa z warzywami i kurczakiem
Gdybym wiedziała, że przygotowanie tortilli jest tak proste i szybkie, nie kupowałabym ich przez tyle lat w sklepie. Taka domowa tortilla, zwłaszcza wykonana z mąki pełnoziarnistej orkiszowej, jest o wiele zdrowsza, niż te kupowane w sklepie. Polecam je od razu zjadać bo po czasie mogą się obsuszyć i zacząć się łamać. Składniki na farsz można wymieszać jak na sałatkę i tak dodawać do tortilli, jednak ja lubię kiedy wszystko leży osobno na talerzach, a każdy może dodać do tortilli tyle danego składnika, ile lubi.
Tortille orkiszowe
Składniki
Ilość: 6 tortilli
- 400 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 200 ml gorącej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie
W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać wodę, oliwę z oliwek i zagnieść ciasto na tortille, przez ok. 5 minut. Staramy się nie dosypywać mąki. Ciasto podzielić na 6 części i z każdej z nich uformować kulkę, którą następnie należy lekko spłaszczyć dłońmi. Ciasto rozwałkować jak najcieniej się da. Jeśli ciasto trochę się lepi, wałkować je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, dzięki czemu będzie łatwiej je odlepić, a nie będziemy musieli dosypywać mąki. Placki tortilli smażyć na suchej, rozgrzanej patelni, 30 sekund z jednej strony i 30 sekund z drugiej. Każdy placek zaraz po usmażeniu kłaść pomiędzy lnianymi ręczniczkami albo od razu podawać.
Sos czosnkowy
Składniki
- 160 g jogurtu naturalnego
- 80 g majonezu
- 3 – 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Jogurt i majonez wymieszać wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać sól oraz pieprz do smaku.
Farsz
Składniki
- 1 duży zielony ogórek
- 2 duże pomidory
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 270 g pokrojonego w małą kostkę filetu z kurczaka + ulubione przyprawy do kurczaka
- olej do smażenia
Proporcje można dobrać według upodobania - niektórzy wolą np. więcej pomidora, a mniej ogórka.
Przygotowanie
Kawałki kurczaka obtoczyć w ulubionych przyprawach i usmażyć na oleju. Pomidory i ogórek dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Sałatę lodową poszarpać na mniejsze kawałki.
Tortillę posmarować sosem. Na górę wyłożyć sałatę, ogórek, pomidora i kurczaka, zostawiając nieco wolnego miejsca z trzech stron (tak jak na zdjęciu). Zwinąć tortillę podginając najpierw jej dół, a następnie boki.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 tortilla orkiszowa z porcją warzyw, sosu i kurczaka
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 138 kcal | 460 kcal |
Białko | 6,8 g | 22,6 g |
Tłuszcz | 5,8 g | 19,3 g |
Węglowodany | 14 g | 46,5 g |