Tempura
Tempura to potrawa kuchni japońskiej. Są to przykładowo warzywa, owoce morza lub grzyby, obtoczone w cieście i smażone na głębokim oleju. Ja użyłam do tempury marchewki, selera naciowego, czerwonej cebuli i żółtej fasolki szparagowej, jednak selera naciowego nie polecam, gdyż wyszedł zbyt twardy. Pozostałe warzywa wyszły natomiast mięciutkie, z doskonale chrupiącą panierką. Ważnym jest, aby woda potrzebna do przygotowania ciasta była lodowata. Danie to świetnie sprawdzi się na imprezach jako przekąska.
Składniki
- 150 ml lodowatej wody
- 100 g mąki pszennej
- sól do smaku
- Papryka czerwona
- 2 młode marchewki
- 1/2 selera naciowego
- ok. 20 sztuk żółtej fasolki szparagowej
- 1/2 dużej cebuli czerwonej
- olej do smażenia
Przygotowanie
Fasolkę szparagową i paprykę dokładnie umyć. Paprykę pokroić w krążki. Marchewkę i cebulę obrać oraz pokroić je odpowiednio w słupki i w krążki. Warzywa powinny być suche.
W miseczce w której będą mieścić nam się warzywa podczas obtaczania w tempurze, wymieszać mąkę, trochę soli, a następnie stopniowo dodawać lodowatą wodę, mieszając ciasto, które powinno mieć konsystencję śmietany kremówki.
Na patelni lub woku rozgrzać dużą ilość oleju. Warzywa maczać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu przez kilka minut, obracając je, tak aby ciasto z każdej strony się przyrumieniło. Po usmażeniu odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/6 całości
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 90 kcal | 156 kcal |
Białko | 1,9 g | 3,2 g |
Tłuszcz | 4,7 g | 8,2 g |
Węglowodany | 9,7 g | 16,8 g |