Tarta z truskawkami
Nie wiem czy już wspomniałam jak bardzo lubię tarty. Zarówno przygotowywać, bo robi się je po prostu banalnie, jak i jeść! Uwielbiam ich kruchy spód i słodkie nadzienie. Tarty są świetne zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Póki mamy jeszcze sezon na truskawki, tej tarty nie może zabraknąć na waszych stołach! Jej nie da się nie lubić ;) Polecam!
Składniki
Ilość: forma o średnicy 28 cm
Kruche ciasto
- 280 g mąki pszennej
- 140 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie
- 300 g śmietany kremówki 36 %
- 400 g sera mascarpone
- 40 g cukru pudru
- ok. 500 g truskawek
- 2 łyżki płatków kokosowych
Dodatkowo
- trochę masła do wysmarowania formy
- łyżka bułki tartej
Przygotowanie
Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie formę wysmarować odrobiną masła i posypać bułką tartą. Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim spód jak i boki formy. Formę z ciastem wstawić do lodówki na około 30 minut.
Kolejno w cieście zrobić dziurki przy pomocy widelca. Przykryć je papierem do pieczenia, na który należy wyłożyć kulki ceramiczne lub groch, tak aby obciążyć tartę. Piec ją w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie oraz papier i piec kruchy spód jeszcze około 8 - 10 minut, tak aby się lekko zrumienił. Wyjąć i wystudzić.
W misce umieścić śmietanę kremówkę oraz cukier i ubić ją na sztywno mikserem. Dodać mascarpone i delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką lub na małych obrotach miksera, ale miksując całość jedynie kilka sekund.
Przełożyć krem na wystudzony kruchy spód. Truskawki poprzekrawać w ćwiartki i wykładać je na krem. Całość posypać jeszcze płatkami kokosu. Tartę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego :)