Tarta z indykiem, jarmużem i serem pleśniowym
Przyznaję, że po zjedzeniu tej tarty zasmakował mi bardzo jarmuż, był lekko chrupiący i orzeźwiający. Wszystkie składniki farszu idealnie komponują się chrupiącym spodem. Zalecam dobieranie ostrych przypraw według własnego uznania, tak aby jedzenie nikomu nie było zbyt pikantne. Dodatkowo do tarty dodałam ser pleśniowy pokrojony w większą kostkę żeby każdy mógł trafić na jego duży kawałek. Tarta wychodzi bardzo sycąca, po jednym nie za dużym kawałku byłam już mocno najedzona ;). Można do niej podać lekką sałatkę. Tarta dobra jest również na zimno, choć na ciepło mamy pyszny, lekko ciągnący się ser.
Składniki
Tarta o średnicy 28 cm
Na kruche ciasto
- 265 g mąki pszennej
- 130 g masła zimnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 25 g śmietany 18%
Na farsz
- 270 g śmietany 18%
- 3 jajka
- 150 g jarmużu bez twardych łodyg
- 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 0,5 kg fileta z indyka
- 1/2 lub mniej papryczki peperoni
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki kolendry
- 300 g sera morskiego
- 100 g sera pleśniowego
- Olej ryżowy do smażenia
- Sól do smaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko wyrobić ręcznie lub przy pomocy malaksera. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować je na grubość ok. 3 – 4 mm i przenieś do formy, dokładnie wylepiając nim jej dno i boki. Ciasto wstawić do lodówki na kolejne 30 minut, a nawet godzinę.
Piekarnik nastawić na 200⁰C. Ciasto wyjąć z lodówki i ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który położyć kulki ceramiczne lub groch czy też fasolę w celu obciążenia ciasta. Tak piec ciasto przez ok. 15-20 minut, następnie zdjąć obciążenie i podpiec kolejne 5-10 minut lub do momentu aż kruchy spód się zarumieni.
Indyka pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju, na patelni przez ok. 5 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, papryczkę peperoni bardzo drobno posiekać i dodać na patelnię do indyka. Całość posolić do smaku i jeszcze chwilkę podsmażyć (ok. 3 minuty). Na osobnej patelni podsmażyć jarmuż porwany na mniejsze kawałki, dodać do niego sok wyciśnięty z połowy cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę.
W miseczce wymieszać jajka, śmietanę, ser morski starty na grubych oczkach, wędzoną paprykę, ostrą paprykę, kolendrę i całość lekko posolić.
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć kolejno indyka z cebulą i papryczką peperoni oraz jarmuż, starając się przy tym zebrać jak najmniejszą ilość oleju z patelni. Kolejno całość posypać pokrojonym w kostkę serem pleśniowym i zalać wcześniej przygotowaną w miseczce masą jajeczną. Tak wykonaną tartę piec przez kolejne 20-30 minut w 200⁰C.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/8 tarty
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 222 kcal | 597 kcal |
Białko | 11,9 g | 32,1 g |
Tłuszcz | 14,7 g | 39,5 g |
Węglowodany | 10,3 g | 27,6 g |