Tarta z figami i mascarpone
Jeszcze parę lat temu w ogóle nie mogłam znaleźć w sklepach świeżych fig i kosztowałam jedynie suszonych, które nieszczególnie mi smakowały. Jednak od jakiegoś czasu zawsze we wrześniu pojawiają się na sklepowych półkach, a w smaku znacznie różnią się od tych suszonych. Świetnie smakują na kanapce z kozim serem, w duecie z owsianką, czy jako dodatek do kruchego ciasta z mascarpone i słodką śmietanką. Na to ostatnie dziś właśnie podaję przepis!
Składniki
Ilość: forma o średnicy 28 cm
Kruche ciasto
- 280 g mąki pszennej
- 140 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie
- 400 g śmietany kremówki 36 %
- 400 g sera mascarpone
- 40 g cukru pudru lub do smaku
- 6 - 7 fig
- łyżka miodu płynnego
Przygotowanie
Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie formę wysmarować odrobiną masła i posypać bułką tarta. Ciasto wyjąć z lodówki oraz cienko je rozwałkować, pokrywając nim zarówno spód jak i boki formy. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.
Kolejno w cieście zrobić dziurki przy pomocy widelca. Przykryć je papierem do pieczenia, na który należy wyłożyć kulki ceramiczne lub groch, tak aby obciążyć tartę. Piec ją w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie oraz papier i piec kruchy spód jeszcze około 8 - 10 minut, tak aby się lekko zrumienił. Wyjąć i wystudzić.
W misce umieścić śmietanę kremówkę oraz cukier i ubić ją na sztywno przy pomocy miksera. Dodać mascarpone i wmieszać je dokładnie drewnianą łyżką lub na małych obrotach miksera, ale miksując całość jedynie kilka sekund.
Przełożyć krem do wystudzonego kruchego spodu. Tworząc okręgi, na śmietanie z mascarpone ułożyć umyte i pokrojone w plasterki figi. Całość polać jeszcze trochę miodem. Tartę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!