Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, kalafiorem i fasolką szparagową
Pierwszy raz robiłam tartę na z ciasta francuskiego i powiem szczerze, że było to z czystego lenistwa ;) Kiedy się piekła, byłam bardzo ciekawa co też z tego wyjdzie. Jak się okazało całość wyszła świetnie i podejrzewam, że jeszcze nie raz zdarzy mi się robić tartę właśnie na cieście francuskim. Jednakże jeśli ktoś miałby ochotę zrobić ją na tradycyjnym kruchym spodzie, to zapraszam po przepis np. tutaj.
Tartę zrobiłam z fasolką szparagową, na którą mamy teraz sezon, a ja ją wręcz uwielbiam! Ale zawsze przygotowywałam ją po prostu jako dodatek do obiadu, ugotowaną, ewentualnie smażoną. Pierwszy raz pokusiłam się użyć jej do innego przepisu i nie żałuję. Ponadto w tarcie znajdziecie kalafior i boczek, który wraz z przyprawami nadaje całości idealnego smaku, przez co nikt z domowników nie zauważył, że zapomniałam posolić farsz ;)
Składniki
Ilość: tarta o średnicy 28 cm
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
- 150 g żółtej fasolki szparagowej
- 1/2 kalafiora
- ok. 350 g boczku wędzonego
- 150 g sera gouda
- 4 jajka
- 150 g śmietany 18 %
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka oleju
- masło do wysmarowania formy oraz bułka tarta do opruszenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Formę do tarty wysmarować lekko masłem i posypać bułką tartą. Ciasto francuskie lekko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch/fasolę, tak aby obciążyć lekko tartę. Wstawić do piekarnika i piec w 200⁰C przez 10 minut. Zdjąć obciążenie i piec tartę jeszcze 5 minut.
Fasolkę umyć i odkroić jej końce. Umieścić ją w garnku z zimną wodą, zagotować i gotować około 6 - 7 minut. Kalafior podzielić na różyczki i umyć. Dodać go do gotującej się wody i gotować około 6 minut. Ugotowane warzywa przelać zimną wodą i pozostawić na durszlaku, by pozbyć się nadmiaru wody. Można je jeszcze osuszyć dodatkowo przy pomocy ręczników papierowych.
Z boczku odkroić tłustą skórę. Sam boczek natomiast pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju przez około 7 minut, aż lekko wytopi się z niego tłuszcz i lekko się zrumieni.
W misce wymieszać jajka, śmietanę, curry, słodką paprykę, kolendrę, imbir, sól, pieprz oraz starty na małych oczkach ser.
Na podpieczoną tartę z ciasta francuskiego wyłożyć kalafior i fasolkę pokrojone na mniejsze kawałki oraz boczek. Całość zalać przygotowaną masą jajeczną. Tartę wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 20 - 25 minut. Jakby boki tarty się za bardzo przypiekały, można je przykryć folią aluminiową.
Po wyjęciu tarty z piekarnika, przestudzić ją około 10 minut, nim zacznie się ją kroić.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/8 tarty
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 235 kcal | 387 kcal |
Białko | 9,9 g | 16,4 g |
Tłuszcz | 17,2 g | 28,4 g |
Węglowodany | 9,1 g | 15 g |