Tarta dyniowa na słodko
Dyniowa tarta, która świetnie wpasowuje się w jesienny klimat. W smaku jest dosyć specyficzna, inna niż dotychczasowe słodkie tarty które jadłam ale równie pyszna! Farsz wychodzi miękki i kremowy, a użyta przeze mnie odmiana dyni nadaje mu lekką orzechową nutę.
Składniki
Ilość: tarta o średnicy 28 cm
Na kruche ciasto
- 320 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 2 żółtka
- trochę bułki tartej do oprószenia formy
Na farsz
- dynia hokkaido (650 g)
- 250 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 małe jajka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Dodatkowo
- ok. 2 łyżki cukru pudru do oprószenia
Przygotowanie
Dynię przekroić na 4 części, wydrążyć pestki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200⁰C, na około 1 godzinę. Piec ją do momentu, aż po wbiciu w nią patyczka, będzie on łatwo wchodził. Wtedy dynię wyjąć i przestudzić.
Składniki na kruche ciasto szybko wyrobić przy użyciu malaksera lub ręcznie. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i wsadzić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyjąć z lodówki i jeśli chcemy, to można niewielką część odłożyć do dekoracji tarty. Resztę rozwałkować na taką wielkość, aby dało się wykleić dno i boki formy. Z odłożonej części można uformować ciekawy brzeg tarty oraz wyciąć liście do dekoracji. Ciasto wstawić ponownie do lodówki, na około 1 godzinę.
Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i ponakłuwać widelcem. Jeśli zrobiliście liście do dekoracji, to na razie pozostawiamy je jeszcze w lodówce. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, tak aby przykrywał całe ciasto, a na niego kulki ceramiczne lub groch. Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 200⁰C i piec przez około 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier i obciążenie oraz piec kolejne 5 minut, tak aby kruchy spód się zrumienił.
Wcześniej upieczoną dynię pokroić na mniejsze kawałki (nie obierałam ze skóry) i zmiksować blenderem na gładką masę, razem z serkiem mascarpone. Dodać cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną, jogurt naturalny, cynamon, sól i dokładnie zmiksować przy użyciu miksera.
Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć dyniowy farsz. Na górę położyć listki do dekoracji i piec tartę przez około 30 - 35 minut w 200⁰C. Farsz i listki z ciasta powinny się przyrumienić. Tartę przestudzić i oprószyć brzegi cukrem pudrem.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/12 tarty
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 302 kcal | 440 kcal |
Białko | 5,3 g | 7,7 g |
Tłuszcz | 17,7 g | 25,8 g |
Węglowodany | 31,1 g | 45,4 g |