Surówka z pieczarek i groszku

Surówka z pieczarek i groszku

Jedyna potrawa, w której jadam surowe pieczarki. Świetnie sprawdzają się one w tym przepisie tworząc udany duet z groszkiem, który z kolei najlepiej smakuje z dodatkiem majeranku. U mnie w domu jada się tę surówkę jako dodatek do mięs lub na kanapkach, stosując ją jako pastę.

Składniki

Ilość: pełny słoiczek, jak na zdjęciu, ok. 900 g

  • 500 g pieczarek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 puszka drobnego groszku
  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

Przygotowanie surówki z pieczarek i groszku 1Przygotowanie surówki z pieczarek i groszku 2

Przygotowanie

Pieczarki zetrzeć na tarce na małych oczkach, zasypać solą, lekko ugnieść widelcem i odstawić na 10 minut, żeby puściły soki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i odstawić na około 5 minut.

Pieczarki odcedzić i wmieszać w nie cebulę z cukrem. Dodać groszek odsączony z zalewy, majonez, majeranek, trochę pieprzu i ponownie wszystko wymieszać. Ewentualnie posolić jeszcze do smaku i voila, surówka gotowa!

Smacznego :)

Gotowa surówka z pieczarek i groszku 1Gotowa surówka z pieczarek i groszku 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 łyżka (ok. 30 g)

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 130 kcal 39 kcal
Białko 2,9 g 0,9 g
Tłuszcz 10,6 g 3,2 g
Węglowodany 4,9 g 1,5 g