Surówka z pieczarek i groszku
Jedyna potrawa, w której jadam surowe pieczarki. Świetnie sprawdzają się one w tym przepisie tworząc udany duet z groszkiem, który z kolei najlepiej smakuje z dodatkiem majeranku. U mnie w domu jada się tę surówkę jako dodatek do mięs lub na kanapkach, stosując ją jako pastę.
Składniki
Ilość: pełny słoiczek, jak na zdjęciu, ok. 900 g
- 500 g pieczarek
- 1 mała czerwona cebula
- 1 puszka drobnego groszku
- 3 łyżki gęstego majonezu
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Pieczarki zetrzeć na tarce na małych oczkach, zasypać solą, lekko ugnieść widelcem i odstawić na 10 minut, żeby puściły soki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i odstawić na około 5 minut.
Pieczarki odcedzić i wmieszać w nie cebulę z cukrem. Dodać groszek odsączony z zalewy, majonez, majeranek, trochę pieprzu i ponownie wszystko wymieszać. Ewentualnie posolić jeszcze do smaku i voila, surówka gotowa!
Smacznego :)
Wartość odżywcza
1 porcja = 1 łyżka (ok. 30 g)
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 130 kcal | 39 kcal |
Białko | 2,9 g | 0,9 g |
Tłuszcz | 10,6 g | 3,2 g |
Węglowodany | 4,9 g | 1,5 g |