Surówka z młodej kapusty i marchewki

Surówka z młodej kapusty i marchewki

Idealna jako dodatek do niemal każdego obiadu jak i do wyjadania samej z miski na kolację. To chyba moja ulubiona letnia surówka i obowiązkowo musi pojawić się u mnie w domu, gdy mamy sezon na kapustę. Co roku odkąd pamiętam przygotowywała ją moja mama, a teraz również i ja. Zawsze robimy jej wielką michę, która znika oczywiście w jeden dzień. Podaję przepis na jej najbardziej podstawową wersję, czyli taką w której składzie znajdziemy młodą kapustę, marchewkę, pietruszkę i koperek.

Składniki

Ilość: miska jak na zdjęciu (ok. 8 porcji)

  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 marchewki
  • 2 pęczki koperku
  • 1 natka pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku (dałam 1 1/2 płaskiej łyżeczki)
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, a następnie kroimy główkę na mniejsze kawałki i przekładamy do szatkownicy. Można też kapustę ręcznie drobno poszatkować.

Marchewkę obrać i również przepuścić przez szatkownicę lub zetrzeć na tarce na małych oczkach.

Koperek i pietruszkę umyć i drobno posiekać. Wymieszać wraz z poszatkowaną kapustą i startą marchewką. Do surówki dodać jeszcze oliwę z oliwek, cukier oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 2 godziny.

Smacznego ;)

Surówka z młodej kapusty i marchewki 1Surówka z młodej kapusty i marchewki 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 47 kcal 71 kcal
Białko 1,2 g 1,9 g
Tłuszcz 2,4 g 3,6 g
Węglowodany 6 g 9,1 g