Surówka z młodej kapusty i marchewki
Idealna jako dodatek do niemal każdego obiadu jak i do wyjadania samej z miski na kolację. To chyba moja ulubiona letnia surówka i obowiązkowo musi pojawić się u mnie w domu, gdy mamy sezon na kapustę. Co roku odkąd pamiętam przygotowywała ją moja mama, a teraz również i ja. Zawsze robimy jej wielką michę, która znika oczywiście w jeden dzień. Podaję przepis na jej najbardziej podstawową wersję, czyli taką w której składzie znajdziemy młodą kapustę, marchewkę, pietruszkę i koperek.
Składniki
Ilość: miska jak na zdjęciu (ok. 8 porcji)
- 1 główka młodej kapusty
- 3 marchewki
- 2 pęczki koperku
- 1 natka pietruszki
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku (dałam 1 1/2 płaskiej łyżeczki)
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, a następnie kroimy główkę na mniejsze kawałki i przekładamy do szatkownicy. Można też kapustę ręcznie drobno poszatkować.
Marchewkę obrać i również przepuścić przez szatkownicę lub zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Koperek i pietruszkę umyć i drobno posiekać. Wymieszać wraz z poszatkowaną kapustą i startą marchewką. Do surówki dodać jeszcze oliwę z oliwek, cukier oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 2 godziny.
Smacznego ;)
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 47 kcal | 71 kcal |
Białko | 1,2 g | 1,9 g |
Tłuszcz | 2,4 g | 3,6 g |
Węglowodany | 6 g | 9,1 g |