Surówka z kalarepki i marchewki
Zwykle w młodszym wieku, kiedy miałam ochotę przegryźć sobie coś zdrowego na filmie, to sięgałam po marchewkę, chrupiąc ją niczym królik Bugs z bajki ;) Pamiętam nawet, że w pewnym okresie panowała u mnie w szkole moda na chrupanie marchewki. Codziennie widywałam kilka osób na korytarzu, które wyjmowały ją z pojemnika na drugie śniadanie. Jakiś czas temu dowiedziałam się, że jednym z ulubionych chrupkich, zdrowych przysmaków moich rodziców w dzieciństwie była kalarepka. Skosztowałam i faktycznie jest smaczna! Teraz co któryś dzień sobie taką kupuję.
Dziś ze względu na brak warzywa do obiadu połączyłam te dwa składniki, czyli marchewkę i kalarepkę. Tak powstała smaczna surówka. Idealna do jakiegokolwiek dania, czy to z rybą, mięsem czy jajkiem sadzonym. Lekko kwaskowata w smaku, prosta do zrobienia i bardzo zdrowa.
Na zdjęciu poniżej możecie też zobaczyć mojego "przeszkadzacza" ;) Jak tylko ustawię coś na podłodze do zdjęcia, to zaraz się zjawia... Surówka tak pyszna, że nawet faworyzujący mięso piesek ma na nią ochotę i poleca!
Składniki
Ilość: 1 słoik taki jak na zdjęciu
- 1 marchew średniej wielkości
- 2 duże kalarepki
- ok. 1/3 natki koperku
- 4 - 5 łyżek soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Marchewkę i kalarepkę obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce na małych oczkach, a kalarepkę na dużych. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w jednej miseczce.
Surówkę z kalarepki i marchewki podawać na obiad, jako dodatek do mięs, ryb lub jajek.
Smacznego :)
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/2 całości
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 49 kcal | 107 kcal |
Białko | 1,5 g | 3,3 g |
Tłuszcz | 2,2 g | 4,9 g |
Węglowodany | 4,4 g | 9,6 g |