
Sos tatarski
Dziś pewnie wiele z nas będzie krzątać się po kuchni i piec przeróżne babki i mazurki. A może wszystko macie już gotowe? Ja dodaję jeszcze jeden prosty przepis, który sprawdzi się na Wielkanoc. Sos tatarski, który idealnie współgra z ugotowanymi na twardo jajkami.
W tym miejscu chciałam Wam również życzyć zdrowych, spokojnych i spędzonych wśród najbliższych Świąt Wielkiej Nocy :) To ja zmykam do kuchni i zabieram się za pieczenie babki, a od jutra i przez całe Święta czeka mnie błogie lenistwo ;)
Składniki
Ilość: pełny słoiczek, taki jak na zdjęciu
- 4 ogórki konserwowe
- 10 pieczarek marynowanych
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 180 g jogurtu naturalnego
- 180 g majonezu
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Ogórki i pieczarki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać drobno posiekany szczypiorek, a także majonez, jogurt i chrzan. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając na koniec solą i pieprzem.
Sos tatarski podawać razem z ugotowanymi na twardo jajkami lub jako dodatek do kanapek z szynką.
Smacznego :)
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 258 kcal | 90 kcal |
Białko | 2,6 g | 0,9 g |
Tłuszcz | 25,5 g | 8,9 g |
Węglowodany | 4,4 g | 1,5 g |