Socca - placek z mąki z ciecierzycy
Słyszeliście już nazwę socca? Ja przyznaję, że nie. Zaciekawiłam się ostatnio mąką z ciecierzycy w sklepie, kupiłam, a potem dopiero myślałam, co z niej można zrobić. Tak trafiłam na soccę, czy też inaczej cecinę lub farinatę. Jest to typowe danie przyrządzane wzdłuż wybrzeża Morza Liguryjskiego. Placek, w którego składzie znajdziecie właśnie mąkę z ciecierzycy oraz wodę, oliwę z oliwek i sól. Mało składników, prawda? Wystarczy wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, a potem upiec. Można też przygotować ciasto wieczorem i wstawić je do lodówki na noc, a nazajutrz tylko upiec. Z tego co zaobserwowałam, to przeważnie do przepisu dodaje się pół na pół wody z mąką.
Placek z ciecierzycy możecie podać rano na śniadanie lub tak jak ja to zrobiłam - na obiad. Na górę możecie wyłożyć to, na co macie ochotę. U mnie był to szpinak, pomidor, papryka i szynka parmeńska, a do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu. Polecam również z pesto ;)
Składniki
Ilość: 1 placek socca (2 porcje)
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka do posmarowania formy
- ok. 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo
- 1/2 papryki żółtej
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 1 pomidor
- duża garść szpinaku baby
- ok. 4 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki na soccę wymieszać przy pomocy miksera lub trzepaczki na gładką masę, nie pozostawiając żadnych grudek. Odstawić ciasto na około 1 godzinę lub na całą noc do lodówki.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 220⁰C. Na formę do tarty o średnicy około 28 cm lub żeliwną patelnię wylać łyżkę oleju i wstawić ją do piekarnika na około 5 minut, żeby się rozgrzała. Wyjąć formę i wlać na nią wcześniej przygotowane ciasto. Soccę piec w 220⁰C przez około 15 minut. Po tym czasie powinna się przyrumienić, a jej boki będą odstawać od formy.
W międzyczasie jak socca się piecze, przygotować składniki do wyłożenia na jej górę. Warzywa umyć. Paprykę i szynkę pokroić w cienkie paseczki, a pomidora na plastry. W miseczce wymieszać jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawić solą i pieprzem. Do sosu można dodać jeszcze trochę majonezu.
Na gotowy, upieczony placek wyłożyć szpinak, paprykę, pomidory oraz szynkę. Soccę kroić w trójkąty i podawać z sosem ustawionym obok w miseczce.
Smacznego!
Wartość odżywcza
1 porcja = 1/2 samego placka z mąki z ciecierzycy, bez dodatków
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 236 kcal | 354 kcal |
Białko | 10,3 g | 15,4 g |
Tłuszcz | 9,4 g | 14,1 g |
Węglowodany | 27,1 g | 40,6 g |