Śledzie z rodzynkami i cebulą w koncentracie pomidorowym
U mnie trwają już ostatnie przygotowania do Bożego Narodzenia. Uszka czekają w zamrażarce, pierniczki upieczone i udekorowane, barszcz już się gotuje, a wczoraj wystroiliśmy choinkę. Pozostało jeszcze oblać piernik staropolski czekoladą. A dla was drodzy czytelnicy mam jeszcze jeden świąteczny przepis, choć oczywiście może się on przydać nie tylko na Święta - śledzie z rodzynkami i cebulką, obtoczone w koncentracie pomidorowym. Lekko słodkawe, pyszne z chlebem jak i same. To ostatni przedświąteczny wpis, dlatego chciałam życzyć wam wszystkim wesołych, pełnych miłości, spokojnych Świąt!
Po Świętach zapraszam ponownie na bloga, będą przepisy sylwestrowe ;)
Składniki
Ilość: 2 półlitrowe słoiki
- 600 g śledzi w wodzie a'la matjas
- 2 cebule
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 50 g rodzynek
- ok. 4 łyżki oleju
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Ze śledzi odlać wodę, a następnie zalać je czystą zimną wodą na 2 godziny. Po tym procedurę powtórzyć, tym razem zostawiając je na godzinę. Odcedzić i pokroić śledzie w dużą kostkę.
Cebulę pokroić w półkrążki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i dodać cebulę. Doprawić ją pieprzem i lekko zeszklić. Po około 5 minutach dodać na patelnię rodzynki i dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i całość mieszając przesmażyć 1 minutę. Dołożyć śledzie i przesmażyć kolejną minutę. Ciepłe od razu przekładać do wyparzonego słoika i mocno zakręcać.
Wartość odżywcza
100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 136 kcal |
Białko | 5,9 g |
Tłuszcz | 9 g |
Węglowodany | 7,9 g |