Semifreddo malinowe
Semifreddo to prosty w wykonaniu deser lodowy. Do mojego dodałam malin, które świetnie sprawdzają się w tym przepisie. Zwykle do jego przygotowania wykorzystuje się również jajka, jednak ja tego nie zrobiłam, a deser i tak wyszedł pyszny. Mimo że upały już raczej za nami, polecam wykonanie semifreddo :)
Składniki
Ilość: ok. 8 porcji
- 300 g malin
- 500 g zimnej śmietany kremówki
- 1/2 limonki
- ok. 130 g cukru pudru
Przygotowanie
Maliny umyć i umieścić w misie blendera. Dodać 30 g cukru pudru, sok z limonki i zmiksować.
W osobnej misce przy pomocy miksera ubić śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodawać do niej po trochu cukier puder, za każdym razem miksując. Można kosztować co jakiś czas, bo mój deser wyszedł mocno słodki, a nie każdy za takim przepada. Dobierzcie ilość cukru według własnych upodobań.
Formę o wymiarach 12 x 26 cm wyłożyć folią spożywczą. Do miski z ubitą śmietaną kremówką przelać zmiksowane maliny. Całość przemieszać kilka razy, jednak nie za długo, jeśli nie chcecie, aby składniki dokładnie się połączyły, a zależy wam bardziej na uzyskaniu tzw. efektu marmurka. Semifreddo wstawić do zamrażalnika na około 4 godziny lub dłużej. Deser ma być na wpół zamarznięty, więc jeśli za bardzo się zmroził należy go wyjąć 15 - 20 minut przed podaniem. Podawać udekorowany świeżymi malinami.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 196 kcal | 208 kcal |
Białko | 1,6 g | 1,7 g |
Tłuszcz | 17,8 g | 18,8 g |
Węglowodany | 7,4 g | 7,8 g |