Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą, szynką, oliwkami i orzechami włoskimi

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą, szynką, oliwkami i orzechami włoskimi

Pogoda za oknem tak motywuje, że nawet nie mam ochoty stać w kuchni... Najlepiej byłoby zawinąć się w kocyk i przesiedzieć tak cały dzień z książką, popijając gorącą czekoladę ;) Jednak coś trzeba jeść, a jak myślę o prostym obiedzie, to zwykle do głowy przychodzą mi sałatki! Do dzisiejszej nawrzucałam to co miałam smacznego pod ręką i wyszło pysznie. Świetnie sprawdzi się ona również na przystawkę lub na kolację. Polecam!

Składniki

Ilość: 3 - 4 porcje

  • ok. 200 g szpinaku baby
  • 150 g mozzarelli (użyłam mini kulek)
  • 100 g szynki schwarzwaldzkiej
  • ok. 18 oliwek zielonych
  • garść orzechów włoskich
  • 1 1/2 łyżki octu winnego
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Listki szpinaku umyć, osuszyć i wyłożyć na talerze. Mini kulki mozzarelli oraz oliwki poprzekrawać na 3 części, a plasterki szynki schwardzwaldzkiej na paseczki. Orzechy włoskie rozbić na mniejsze kawałki na przykład przy pomocy tłuczka. Kolejno wszystkie składniki wyłożyć na wcześniej ułożony na talerzach szpinak.

W małej miseczce wymieszać ocet winny, oliwę z oliwek, miód, sól i pieprz. Polać winegretem każdą porcję sałatki i serwować.

Smacznego :)

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą, szynką, oliwkami i orzechami włoskimi 1Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą, szynką, oliwkami i orzechami włoskimi 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 204 kcal 395 kcal
Białko 10,6 g 20,6 g
Tłuszcz 16,9 g 32,8 g
Węglowodany 3,5 g 6,7 g