Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą, szynką, oliwkami i orzechami włoskimi
Pogoda za oknem tak motywuje, że nawet nie mam ochoty stać w kuchni... Najlepiej byłoby zawinąć się w kocyk i przesiedzieć tak cały dzień z książką, popijając gorącą czekoladę ;) Jednak coś trzeba jeść, a jak myślę o prostym obiedzie, to zwykle do głowy przychodzą mi sałatki! Do dzisiejszej nawrzucałam to co miałam smacznego pod ręką i wyszło pysznie. Świetnie sprawdzi się ona również na przystawkę lub na kolację. Polecam!
Składniki
Ilość: 3 - 4 porcje
- ok. 200 g szpinaku baby
- 150 g mozzarelli (użyłam mini kulek)
- 100 g szynki schwarzwaldzkiej
- ok. 18 oliwek zielonych
- garść orzechów włoskich
- 1 1/2 łyżki octu winnego
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Listki szpinaku umyć, osuszyć i wyłożyć na talerze. Mini kulki mozzarelli oraz oliwki poprzekrawać na 3 części, a plasterki szynki schwardzwaldzkiej na paseczki. Orzechy włoskie rozbić na mniejsze kawałki na przykład przy pomocy tłuczka. Kolejno wszystkie składniki wyłożyć na wcześniej ułożony na talerzach szpinak.
W małej miseczce wymieszać ocet winny, oliwę z oliwek, miód, sól i pieprz. Polać winegretem każdą porcję sałatki i serwować.
Smacznego :)
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 204 kcal | 395 kcal |
Białko | 10,6 g | 20,6 g |
Tłuszcz | 16,9 g | 32,8 g |
Węglowodany | 3,5 g | 6,7 g |