Sałatka ze szpinakiem, łososiem, granatem

Sałatka ze szpinakiem, łososiem, granatem

... oraz innymi smakołykami ;) Zanim do sałatki przejdę... Czy Wy też tak macie, że po Świętach, Sylwestrze czy innych kilkudniowych spotkaniach, ciężko Wam powrócić do normalnego trybu życia? Bo mnie jest okropnie! Tak się rozleniwiłam przez to wolne, że nie mogę się na niczym skupić. Zmusiłam się jednak i dziś przygotowałam na obiad tak fajną sałatkę, że od razu dzisiaj Wam ją pokazuję. W ogóle odkryłam ostatnio, że bardzo cieszy mnie dekorowanie wszelkich owsianek jak i właśnie sałatek. Bo czyż tak pięknie podany posiłek nie kusi bardziej? ;) A do sałatki oprócz szpinaku, który stanowił bazę, rybki w postaci łososia oraz nadających całości koloru pestek granatu, wpadł również słodki owoc kaki, zielony ogórek oraz orzechy włoskie, by było co chrupać. Polecam!

Ostatnio na Instagramie wybiło mi tysiąc obserwujących, za co oczywiście bardzo dziękuję! Natomiast tych co jeszcze nie obserwują zapraszam! Prawie codziennie możecie tam zajrzeć do mojego talerza lub kubka ;) @lanika_pl

Instagram

Składniki

Ilość: 2 porcje

  • 2 garści szpinaku baby
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 owoc kaki
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 granatu
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Szpinak umyć i osuszyć. Łososia pokroić w plasterki.
Kaki i ogórka obrać, a następnie dowolnie pokroić. Można w plasterki, paseczki, kostkę albo nawet powycinać np. kształt gwiazdek foremkami do pierniczków ;) Świetnie wyglądają różnorodne kształty! U mnie była kostka i plasterki. Połówkę granatu podzielić na mniejsze kawałki i wyjmować z niego łyżeczką pestki. Można też to zrobić poprzez uderzanie drewnianą łyżką w skórkę granatu. Pestki wtedy powinny nam same wypadać. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki. W szklance wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól oraz pieprz.

Przechodzimy do wyłożenia sałatki na talerze. Na samym dnie kładziemy szpinak. Następnie w dowolnej kolejności wykładamy łososia, ogórka oraz kaki. Całość posypujemy orzechami włoskimi i pestkami granatu. Na sam koniec skrapiamy sałatkę sosem winegret.

Smacznego!

Sałatka ze szpinakiem, łososiem, granatem 1Sałatka ze szpinakiem, łososiem, granatem 2