Sałatka ze szparagami i jajkiem
Pyszna, zdrowa, wiosenna sałatka z moimi ulubionymi zielonymi szparagami. W końcu pierwszy raz w tym roku miałam okazję ich zasmakować, do tego na świeżym powietrzu, więc lepiej być nie może :) Jeśli ktoś woli bardziej dietetyczną wersję, to można nie dodawać sera pleśniowego, jednak nie rezygnowałabym z chrupiących pestek dyni, gdyż idealnie wpasowują się do sałatki.
Składniki
Ilość: 3 porcje
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 25 pomidorków koktajlowych
- 40 g szpinaku
- 40 g rukoli
- 120 g kukurydzy
- 100 g sera niebieskiego, pleśniowego
- 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 30 g pestek dyni
- 3 jajka ugotowane na twardo i ostudzone
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- ok. 15 listków drobno posikanego rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Szparagi umyć i odłamać ich twarde, białe końce. Ułożyć je w pionowej pozycji, w garnku wypełnionym wodą, tak aby ich łebki wystawały ponad wodę. Można również gotować je na leżąco, jednak istnieje wtedy ryzyko, że końcówki szparagów będą przegotowane. Gotować szparagi pod przykryciem, w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, przez ok. 6 minut. Po tym czasie sprawdzić czy są już miękkie, a jeśli tak, to przepłukać je zimną wodą i przestudzić.
Szpinak i rukolę umyć i wymieszać w misce, dodać kukurydzę, szczypiorek i ser pleśniowy pokruszony na małe kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół i wmieszać do sałatki. Przestudzone szparagi poprzekrawać pod lekkim skosem, każdą na trzy części i dodać do sałatki.
W całość wmieszać oliwę wymieszaną z cytryną i rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu.
Na suchej, rozgrzanej patelni podprażyć pestki dyni.
Sałatkę wyłożyć na talerze, każdą porcję posypać pestkami dyni, a na górze położyć jedno jajko podzielone na 4 części.
Smacznego :)
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 103 kcal | 424 kcal |
Białko | 5,4 g | 22,3 g |
Tłuszcz | 7,4 g | 30,6 g |
Węglowodany | 3,3 g | 13,7 g |