Sałatka z tuńczykiem, winogronami, mozzarellą i pomidorami
Zauważyłam, że dawno nie dodałam na bloga żadnego przepisu na sałatkę, a jem je co najmniej raz w tygodniu. Sałatki są świetne na obiad jak i na kolację i pewnie mi się nigdy nie znudzą. Uwielbiam wymyślać za każdym razem jakieś nowe połączenia smakowe, choć oczywiście i do starych przepisów często powracam. Dziś padło na proste połączenie sałaty z tuńczykiem, winogronami, serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Wyszło pysznie i aż żal, że nie zrobiłam jej więcej! Do jej przygotowania użyłam suszonych pomidorów bez zalewy. Jadłam je pierwszy raz i mimo że bardziej smakują mi takie w zalewie, to te akurat idealnie się tutaj wpasowały. Polecam!
Składniki
Ilość: 3 duże porcje
- 2/3 sałaty lodowej
- 300 g czerwonego winogrona
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 100 g suszonych pomidorów
- 130 g mini kulek sera mozzarella
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 1/2 łyżki octu winnego
- 1 płaska łyżeczka ziół toskańskich
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Sałatę lodową poszarpać na mniejsze kawałki i umieścić w misce. Winogrona umyć i poprzekrawać na połówki. Mini kulki mozzarelli poprzekrawać natomiast na trzy części każdą. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a suszone pomidory pokroić w paski. Wszystkie składniki razem wymieszać w misce.
Na sam koniec wmieszać w całość sos winegret przygotowany z oliwy, octu winnego, ziół toskańskich oraz soli i pieprzu.
Smacznego ;)
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 112 kcal | 440 kcal |
Białko | 8,2 g | 32,2 g |
Tłuszcz | 5,7 g | 22,3 g |
Węglowodany | 7,6 g | 29,9 g |