Sałatka z selera naciowego
Jeśli jeszcze nie jedliście sałatki z selera naciowego, to koniecznie spróbujcie. Ja podaję ją zarówno jako dodatek do mięsa na obiad, jak i samodzielne danie, najczęściej na kolację. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a wychodzi orzeźwiająca i pyszna. Polecam :)
Składniki
Ilość: ok. 5 porcji
- 150 g kukurydzy
- Seler naciowy
- 3 średniej wielkości jabłka
- 30 g słonecznika łuskanego
- 180 g jogurtu naturalnego
- 60 g majonezu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól do smaku
Przygotowanie
Seler naciowy umyć i pokroić w nie za grube paski. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wymieszać w misce z selerem naciowym. Dodać kukurydzę (jeśli jest z puszki to odsączyć ją z zalewy). Słonecznik krótko podprażyć na suchej patelni, do lekkiego zbrązowienia i dodać go do miski. W całość wmieszać jogurt, majonez i zioła prowansalskie. Doprawić solą do smaku.
Smacznego!
Wartość odżywcza
100 g | 1 porcja | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 85 kcal | 224 kcal |
Białko | 1,9 g | 4,9 g |
Tłuszcz | 5,3 g | 13,9 g |
Węglowodany | 7,3 g | 19,2 g |