Sałatka z makaronem, szparagami i gotowanym kurczakiem
Ostatnio były szparagi grillowane podane w kanapce, a tym razem wykorzystałam gotowane, czyli takie, które przygotowuję najczęściej. Do sałatki dodałam również kurczaka na którym gotowałam dzień wcześniej rosół, a który wraz z makaronem i warzywami tworzy sycącą, wiosenną sałatkę.
Składniki
Ilość: 4 porcje
- 300 g makaronu pełnoziarnistego
- 500 g szparagów
- 200 g ugotowanego kurczaka
- 400 g pomidorków cherry
- 40 g kaparów
- ok. 170 g kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą.
W miseczce wymieszać olej, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz, a następnie wmieszać sos winegret w makaron.
Szparagi umyć i odłamać od nich jasne końce. W garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę cukru i trochę soli. Wstawić do niej szparagi, tak aby miękkie końce wystawały poza wodę. Gotować przez około 5 minut, do momentu aż zmiękną. Odcedzić je, przelać zimną wodą oraz przekroić na około 3 kawałki.
Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki i dodać do makaronu. Wmieszać do sałatki pokrojone szparagi, kukurydzę, pomidorki przekrojone na połówki, kapary oraz kukurydzę. Całość ewentualnie jeszcze dosolić.
Smacznego!