Sałatka z makaronem ryżowym i surimi

Sałatka z makaronem ryżowym i surimi

Bardzo sycąca sałatka, której główny składnik stanowi makaron ryżowy. Poza nim znajdziemy w niej również paluszki surimi, kukurydzę, ogórek zielony i ogórki małosolne, które można zastąpić konserwowymi. W całość wymieszałam jogurt doprawiony koperkiem i ziołami tajskimi. Można oczywiście dodać majonez do smaku, jednak ja teraz przed wakacjami wolę unikać zbędnych kalorii ;)

Składniki

Ilość: 5 porcji

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 200 g surimi
  • 1 ogórek zielony
  • 2 ogórki małosolne
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 1/3 natki koperku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ziół tajskich
  • duża szczypta imbiru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sałatki z makaronem ryżowym i surimi 1Przygotowanie sałatki z makaronem ryżowym i surimi 2

Przygotowanie

Makaron ryżowy trochę połamać i wrzucić do wrzątku. Gotować przez około 5 - 6 minut, przelać zimną wodą i przestudzić około 5 minut.

Kukurydze odsączyć z zalewy. Oba rodzaje ogórków oraz surimi pokroić w kostkę.

W miseczce wymieszać jogurt, posiekany koperek, zioła tajskie, imbir, sól i pieprz.

Wszystkie składniki razem wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze solą.

Smacznego!

Gotowa sałatka z makaronem ryżowym i surimi 1Gotowa sałatka z makaronem ryżowym i surimi 2