Sałatka z makaronem ryżowym i surimi
Bardzo sycąca sałatka, której główny składnik stanowi makaron ryżowy. Poza nim znajdziemy w niej również paluszki surimi, kukurydzę, ogórek zielony i ogórki małosolne, które można zastąpić konserwowymi. W całość wymieszałam jogurt doprawiony koperkiem i ziołami tajskimi. Można oczywiście dodać majonez do smaku, jednak ja teraz przed wakacjami wolę unikać zbędnych kalorii ;)
Składniki
Ilość: 5 porcji
- 200 g makaronu ryżowego
- 200 g surimi
- 1 ogórek zielony
- 2 ogórki małosolne
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 1/3 natki koperku
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ziół tajskich
- duża szczypta imbiru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Makaron ryżowy trochę połamać i wrzucić do wrzątku. Gotować przez około 5 - 6 minut, przelać zimną wodą i przestudzić około 5 minut.
Kukurydze odsączyć z zalewy. Oba rodzaje ogórków oraz surimi pokroić w kostkę.
W miseczce wymieszać jogurt, posiekany koperek, zioła tajskie, imbir, sól i pieprz.
Wszystkie składniki razem wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze solą.
Smacznego!